xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Næsten alle børn følger børnevaccinationsprogrammet i Danmark

Der er generelt en høj tilslutning til de forskellige vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet i Danmark, men der er stadig noget at hente for at nå helt i mål med målsætningerne. Det viser årsrapporten for børnevaccinationsprogrammet, som udgives i dag.

22 APR 2024

Med en tilslutning på 97 procent bliver næsten alle børn i Danmark vaccineret mod difteri, stivkrampe, kighoste og polio. MFR-vaccination, der beskytter mod fåresyge, mæslinger og røde hunde, har ligeledes en høj tilslutning på 94 procent.

”Det er meget positivt, at så mange følger børnevaccinationsprogrammet. Forældre i Danmark har generelt høj tillid til vores anbefalinger om vaccination og det er en tillid vi er stolte af og som vi fortsat arbejder for at værne om,” siger enhedschef Kirstine Moll Harboe og fortæller, at vaccination har været med til at beskytte mod et potentielt udbrud af mæslinger:

”Det seneste år er der set udbrud med både mæslinger og polio andre steder i verden, og der har også været tilfælde af mæslinger hos uvaccinerede personer herhjemme. I Danmark har de tilfælde, vi har oplevet, ikke forårsaget store udbrud, netop fordi så mange er vaccineret. Det er et godt eksempel på, at vores vaccinationsprogram virker, og at det er vigtigt, at vi fortsat arbejder for at fastholde en høj tilslutning.”

Danmarks initiativer for at højne og fastholde tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet blev i 2023 anerkendt med en pris for ”best practice” af Det Europæiske Agentur for Sundhed og Digitalisering (HaDEA). Det skete i forbindelse med EU-projektet ”Overvindelse af barrierer for vaccination”. Projektet belønnede de danske sundhedsaktørers effektive indsats for at implementere forskellige tiltag samt sikre let adgang til vaccination.

Tilslutningen til HPV-vaccination skal op

Selvom størstedelen af forældrene til de børn, der bliver tilbudt HPV-vaccination, takker ja, er tilslutningen stadig en smule lavere end Sundhedsstyrelsens målsætning. Tilslutningen blandt piger var i 2023 på 89 og 78 procent for henholdsvis første og andet stik, og blandt drengene takkede 87 procent ja til første stik, mens 75 procent fik andet stik. Målet er, at 90 procent af alle børn bliver HPV-vaccineret.  

Monitorering af vaccinationsprogrammet har vist, at tilslutningen til HPV-vaccination er lavest blandt minoritetsetniske børn. Derfor er der blevet iværksat en række forskellige initiativer, der skal nå denne gruppe. Sundhedsstyrelsen havde blandt andet et samarbejde Mino Danmark i 2023. Mino Danmark er en organisation, som arbejder med oplysning og forskellige indsatser målrettet minoritetsetniske danskere.

”Vi var meget glade for samarbejdet med Mino Danmark, som gav os mulighed for at komme ud til talks i en række lokale miljøer og have en dialog om bl.a. HPV-vaccination. Til arrangementerne kunne vi svare direkte på borgernes udfordringer og bekymringer. Vi havde gode samtaler og oplevede et stort engagement fra deltagerne,” siger Kirstine Moll Harboe.

Udover samarbejdet med Mino Danmark har Sundhedsstyrelsen også klædt sundhedsplejersker på til en dialog med småbørnsforældre, som måtte have tvivl eller bekymringer om børnevaccinationsprogrammet.

Børnevaccinationsprogrammet - årsrapport 2023

Hvornår skal mit barn vaccineres?

 Alder  Vaccination
3 måneder
  • Difteri, stivkrampe, kighoste, polio og Haemophilus influenza type b (Hib)-infektion (DiTeKiPol-Hib-vaccination
  • Pneumokoksygdom (pneumokokvaccination)
5 måneder
  • Difteri, stivkrampe, kighoste, polio og Haemophilus influenza type b (Hib)-infektion (DiTeKiPol-Hib-vaccination)
  • Pneumokoksygdom (pneumokokvaccination)
12 måneder
  • Difteri, stivkrampe, kighoste, polio og Haemophilus influenza type b (Hib)-infektion (DiTeKiPol-Hib-vaccination)
  • Pneumokoksygdom (pneumokokvaccination)
15 måneder 
  • Mæslinger, fåresyge og røde hunde
4 år 
  • Mæslinger, fåresyge og røde hunde
5 år
  • Difteri, stivkrampe, kighoste og polio (DiTeKiPol-revaccination)
12 år
  • HPV vaccination – mod livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter (to vaccinationer med minimum seks måneders mellemrum)