xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Osteoporose

Osteoporose eller knogleskørhed er en sygdom i knoglerne, der gør knoglerne mere skøre og skrøbelige, deraf navnet knogleskørhed. Sygdommen rammer ca. hver 3. kvinde og hver 6.-8. mand over 50 år. Personer med osteoporose oplever ofte at få brud i ryghvirvler, håndled og lårbenshals (hoftebrud).

Osteoporose konsultation

I løbet af barndommen og ungdommen bliver dine knogler gradvist tættere i strukturen og stærkere. I 20-30-årsalderen har du den størst mulige knoglemasse, og dine knogler er derfor stærkest på det tidspunkt. Herefter begynder du at miste knoglemasse. Det er altså naturligt, at knoglerne bliver mere skrøbelige med alderen. Både mænd og kvinder taber knoglemasse efter 30-årsalderen. Hos kvinder sker der et særligt tab i forbindelse med overgangsalderen.

Når man har osteoporose er knoglemassen blevet særligt lav. Knoglerne er derfor særligt skrøbelige. Mere skrøbelige knogler betyder, at knoglerne lettere brækker, sammenlignet med raske knogler. Det er dog langt fra alle med osteoporose, der oplever at få et knoglebrud, som følge af sygdommen. Medicinsk behandling og  knoglevenlig livsstil mindsker risikoen for, at du får et knoglebrud. Har du haft et knoglebrud som følge af osteoporose, er der heldigvis mange ting, du kan gøre for at forhindre, at det sker igen.

Gode råd til dig, der har osteoporose

  1. Bevæg dig. Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen, tilpasset til din helbredstilstand og hvor aktiv du er vant til at være
  2. Dyrk vægtbærende motion, gerne dagligt.
  3. Spis sundt og varieret, særligt fødevarer der indeholder kalk og D-vitamin
  4. Undgå rygning.
  5. Undgå højt alkoholindtag. Følg Sundhedsstyrelsens udmeldinger om alkohol.
  6. Husk at tage din osteoporose-medicin. Det er den vigtigste faktor i forhold til at forhindre yderligere afkalkning af knoglerne, og mindske risikoen for brud.
  7. Få gerne sol på kroppen i sommerhalvåret. Følg dog Sundhedsstyrelsens anbefalinger om solbeskyttelse, så du ikke får for meget.
  8. Undgå at blive undervægtig. Du er undervægtig, hvis du har et BMI under 19.
Opdateret 06 OKT 2023