xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Polio (børnelammelse)

Polio (børnelammelse) skyldes poliovirus, som er meget smitsom.

På grund af vaccinationen i Danmark har man ikke set nogen poliosmittede i over 40 år, men der ses fortsat udbrud i udlandet, og sygdommen er endnu ikke udryddet på verdensplan.

Retningslinjer for håndtering af polio

Information om polio

Smitte

Poliovirus spredes især fæko-oralt, dvs. smitte sker direkte eller indirekte fra afføring, herunder gennem forurenet mad og vand. Smitte kan også ske ved dråbeinfektion fx fra nys og host. Poliovirus findes kun hos mennesker.

Symptomer

De fleste, der er smittet med polio, er helt symptomfrie. Nogle har milde og ukarakteristiske symptomer som feber, opkast, diarré og/eller ondt i halsen. Under 1 procent af smittede får alvorlige lammelser (børnelammelse), som kan omfatte enkelte muskelgrupper eller være så omfattende at vejrtrækningen bliver lammet. I særlige alvorlige tilfælde kan lammelsen føre til dødsfald.

Vaccination

Vaccination mod polio indgår i børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneder samt ved 5 år.

Læs mere om DiTeKiPo-Hib-vaccination

Behandling

Der findes ingen behandling mod poliovirus. Man skal indlægges på sygehus. Målet med behandlingen er at reducere risikoen for lammelser. Desuden gives smertelindring, og der laves hyppige passive bevægelser, som hindrer, at leddene bliver stive. Det kan blive nødvendigt med respiratorbehandling, hvis der opstår akut åndedrætsbesvær ved lammelse af vejrtrækningsmusklerne.

Opdateret 06 FEB 2024