xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vaccination mod hepatitis til særlige risikogrupper

Man kan få tilbudt gratis vaccination mod hepatitis, hvis man tilhører en særlig risikogruppe Det gælder bl.a. intravenøse stofbrugere og pårørende til mennesker med kronisk hepatitis B.

Stofbrugere

Siden marts 2005 har der været et tilbud om gratis hepatitisvaccination til personer med intravenøst stofbrug og til deres pårørende. Tilbuddet gælder også for personer, som kun har injiceret sig med stoffer en enkelt gang og for personer, som har haft blodkontakt til andre, fx gennem deling af snifferør.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der vaccineres så tidligt som muligt, efter at en person er påbegyndt et intravenøst stofbrug eller deling af snifferør.

Stofbrugere, som ikke har været smittet med hepatitis B, vaccineres med en kombineret hepatitis A + B vaccine.

Pårørende

Du kan blive vaccineret gratis mod hepatitis B, hvis du bor sammen med, eller er i et fast seksuelt forhold med, en person med kronisk hepatitis B-infektion. Det skyldes, at smitte med hepatitis B i Danmark hovedsageligt sker fra personer med kronisk hepatitis B infektion via usikker sex og gennem langvarig tæt kontakt, når man bor sammen.

Gratis vaccination mod hepatitis tilbydes også til børn, som bor sammen med en person med kronisk hepatitis B. Det gælder også børn, som enten er i daginstitution, eller som bor i boligområder, hvor der er smitte med hepatitis B.

Du kan læse mere om gratis vaccination mod hepatitis til børn her

Hepatitis C-smittede

Hvis du har en hepatitis C-infektion, kan du blive vaccineret gratis mod hepatitis B. Hvis du er smittet med hepatitis C,  er der risiko for at udvikle alvorlig leversygdom, hvis du smittes med hepatitis B.

Vaccinationen gives i form af en kombineret vaccine, som også beskytter mod hepatitis A.

Opdateret 10 OKT 2023