xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Røde hunde

Røde hunde forårsages af rubellavirus. Vaccination mod røde hunde indgår i børnevaccinationsprogrammet, og tilbydes også kvinder i den fødedygtige alder, der ikke tidligere er vaccineret eller har haft infektionen.

Sygdommen har typisk et mildt forløb hos børn. Hvis en gravid kvinde smittes, er der risiko for misdannelser hos fostret, hvis smitten sker i første halvdel af graviditeten.

Efter indførelsen af MFR-vaccinationsprogrammet er røde hunde næsten udryddet i Danmark.

I 2020 har røde hunde fået status som "elimineret i Danmark". Elimination betyder ikke, at røde hunde er fuldstændig udryddet, men at sygdommen kun optræder sporadisk ved enkelte tilfælde eller mindre udbrud. 

Der er kun anmeldt 5 tilfælde hos gravide siden 1996, og siden 1994 er der ikke anmeldt tilfælde af medfødt røde hunde.

Information om røde hunde

Smitte

Man smittes gennem luftvejene fra person til person gennem nys og hoste eller ved direkte fysisk kontakt. Man er smitsom en uge efter, man er blevet smittet og indtil 5 dage efter, man har fået udslæt.

Symptomer

Hos børn begynder sygdommen ofte med forkølelsessymptomer og let feber. Efter et døgn kan lymfeknuderne i nakken blive ømme og hævede, og barnet kan senere få udslæt. Udslættet er småplettet og svagt rødt og forsvinder igen i løbet af 2-3 dage.

Vaccination

Vaccination mod røde hunde indgår i børnevaccinationsprogrammet ved 15 måneder og 4 år som en del af en kombinationsvaccination, der også indeholder beskyttelse mod mæslinger og fåresyge. Vaccinationstilbuddet omfatter også kvinder i den fødedygtige alder, der ikke tidligere er vaccineret eller har haft infektionen.

Vaccination mod røde hunde sker primært for at forhindre at børn smitter gravide, samt for at forhindre at piger vokser op uden at være immune og derfor kan smittes, når de er gravide.

Læs mere om MFR-vaccination af børn

Læs mere om MFR-vaccination af voksne

Behandling

Der findes ikke en specifik behandling, og behandlingen består i lindring af symptomer.

Opdateret 20 AUG 2020