xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hudallergener

Hudallergener er kemiske stoffer, der fremkalder allergi hos mennesker. Cirka hver tiende dansker har en form for hudallergi, og de mest almindelige allergier er over for nikkel og parfume.

Hudallergi over for et eller flere kemiske stoffer (allergener) opstår, når allergenet trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergi. I første omgang ses ingen symptomer, men ved gentagen udsættelse for det samme allergen, kommer der i løbet af 1-2 døgn en allergisk reaktion.

Den allergiske reaktion viser sig som et eksem med rødme og hævelse, evt. små sår, i den del af huden, hvor kontakten med allergenet fandt sted. Hvis eksemet ikke behandles, kan det blive kronisk.

Hudallergi forekommer hos omkring 10 pct. af befolkningen. Oftest ses allergi over for nikkel og parfume. Arbejdsbetinget eksem kan udløses af vådt arbejde, fx hyppig håndvask eller ved arbejde med hudirriterende eller allergifremkaldende stoffer. Mest almindeligt er håndeksem, der for eksempel ses hos plejepersonale i sundhedssektoren, hvor allergi over for gummikemikalier i forbindelse med brug af handsker er en almindelig årsag.

I 2018 blev der anmeldt godt 2100 tilfælde af hudsygdomme til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. De fleste tilfælde er eksemer.

Forebyggelse

Jo mindre kontakt du har med et allergifremkaldende stof, jo mindre er risikoen for at udvikle allergi. De mest almindelige hudallergier er over for nikkel og parfume. ´Du kan følge nogle enkle råd for at mindske risikoen for at udvikle allergi:

  • Undgå at bruge blanke metalgenstande som f.eks. smykker, ure og spænder
  • Efterspørg mobiltelefoner, som ikke afgiver nikkel
  • Test om dit smykke eller din mobiltelefon afgiver for meget nikkel (testsæt kan købes på apoteket)
  • Hvis du har nikkelallergi, bør du undgå hudkontakt med produkter, som afgiver nikkel
  • Begræns brug af parfume så meget som muligt
  • Undgå rengøringsmidler og vaskemidler med parfume
  • Brug evt. kun parfume på tøjet i stedet for på huden
  • Læs på deklarationen, om der er parfume i produktet
  • Har du parfumeallergi, bør du undgå brug af parfumerede produkter direkte på huden 

Undgå uønsket kemi i din mad (Miljøstyrelsen)

Allergenregister (Videncenter for Allergi)

Opdateret 22 SEP 2023