xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Høreapparatbehandling

Høreapparatbehandling sker som enten offentlig behandling eller som privat behandling med offentligt tilskud hos en privat høreapparatleverandør.

Regionerne har myndighedsansvaret for både den offentlige høreapparatbehandling og den private, hvortil der gives offentligt tilskud. Høreapparatbehandling med offentlige midler kræver henvisning fra en speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme. Information om forskellige muligheder findes på bopælsregionens hjemmeside.

Reglerne for privat høreapparatbehandling med offentligt tilskud findes i Bekendtgørelse nr. 1140 af 10. november 2019 om høreapparatbehandling, der også beskriver krav for godkendelse af private leverandører og tilskuddets størrelse.

I Bekendtgørelse nr. 117 af 27. januar 2023 beskrives Sundhedsstyrelsens arbejde med at fastsætte nationale kvalitetskrav til høreapparatbehandling.

Vælger du høreapparatbehandling hos en godkendt, privat forhandler, får du et offentligt tilskud.

Tilskuddets størrelse

Tilskuddet udgør pr. 1. januar 2025:

  • behandling på første øre: 4.458 kr.
  • behandling på begge ører: 6.888 kr.

Der kan forekomme egenbetaling. Det sker, hvis udgiften til den private høreapparatbehandling overstiger tilskuddets størrelse.

Offentlig høreapparatbehandling foregår enten på sygehus, på en regional høreklinik eller hos en privatpraktiserende speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme, som regionen har indgået aftale med. Ved offentlig høreapparatbehandling gælder samme lovgivning som ved anden behandling i sundhedsvæsnet. Dog giver høreapparatbehandling ikke patienten ret til udvidet frit sygehusvalg.

Der kan forekomme lange ventetider til de offentlige audiologiske sygehusafdelinger. Offentlig høreapparatbehandling er vederlagsfri for patienten.

Kvalitetskrav

Sundhedsstyrelsen har i ”Kvalitetskrav og anbefalinger til høreapparatbehandling af voksne” fastlagt nationale kvalitetskrav til høreapparatbehandling, der gør sig gældende, uanset om borgeren får behandling i offentligt eller privat regi.

Kvalitetskravene beskriver, hvad der skal foregå i den indledende udredning, visitation hos ørelæge, udredning med henblik på høreapparatbehandling, høreapparatbehandlingen, opfølgning og anbefalinger til rehabiliterende indsatser.

Faglige kvalitetskrav og anbefalinger til høreapparatbehandling af voksne (2025)

Som supplement til kvalitetskravene er der udarbejdet følgende:

Informationsmateriale

Pjece

Vi har også udgivet en informationspjece til borgere, som har mistanke om høretab. Informationspjecen giver viden om, hvor man søger hjælp og beskriver de forskellige muligheder for at få høreapparat. For eksempel kan høreapparatbehandlingen foregå enten i det offentlige eller ved en godkendt, privat høreapparatleverandør. Pjecen beskriver de forskellige vilkår, der gælder, afhængigt af, hvor behandlingen foregår.

Pjecen beskriver:

  • udrednings- og behandlingsforløbet
  • hvilke muligheder der er for støtte ved høretab
  • valg af behandlingssted
  • mulighederne for at få behandling i offentligt eller privat regi.

Pjecen skal udleveres og gennemgås hos ørelægen, ved henvisning til høreapparatbehandling. Bemærk at taksterne for tilskud i pjecen er 2021-takster. Pjecen kan bestilles som trykt eksemplar.

Høreapparat til voksne (2021)

Animationsfilm

Som supplement til pjecen har vi en animationsfilm, som giver overblik over vejen til at få høreapparat, samt hvor man kan få hjælp og støtte.

 
Filmens speak

"Har du mistanke om høretab, og har du ikke allerede et høreapparat, så kontakt en ørelæge eller en høreklinik. Det kræver ingen henvisning, og du kan selv bestille tid.

Viser det sig, at du har nedsat hørelse, kan et høreapparat være en løsning for dig.

Du skal undersøges af en ørelæge, inden du kan få offentlig høreapparatbehandling eller tilskud til privat høreapparatbehandling­1

Du har forskellige muligheder alt efter, om du vælger offentlig eller privat behandling.

Hvis du har spørgsmål om høreapparatbehandling, så kan du kontakte dit behandlingssted eller dit lokale kommunikationscenter.

Kommunikationscenteret kan hjælpe dig på en lang række områder. Det kan eksempelvis være i dine overvejelser om høreapparatbehandling, hjælp til anvendelse og vedligehold af høreapparat, høretekniske hjælpemidler eller tale-høreundervisning.

Din vej til bedre hørelse består af en indledende undersøgelse, ørelægeundersøgelse, høreapparatbehandling og offentlig eller privat behandling. Læs mere i pjecen høreapparat til voksne."

 

 

Opdateret 12 SEP 2022