xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hjælp til rygestop

Du har størst chance for at blive røgfri, hvis du får hjælp til at stoppe med at ryge. Der er mange måder og steder, hvor du kan få støtte i forbindelse med dit rygestop.

Undersøgelser viser, at mellem 20 og 30 % bliver røgfri, hvis de får hjælp i forbindelse med deres rygestop. Derimod har kun 4 % succes med deres rygestop, hvis de ikke modtager nogen form for hjælp.

Det anbefales at kombinere flere metoder og værktøjer, for eksempel rygestopkursus og brug af medicinske hjælpemidler.

Rådgivning og forløb

Der findes mange måder at få hjælp til rygestoppet. Du kan få telefonrådgivning, forskellige former for onlinehjælp, og du kan få et rygestopforløb gennem din kommune. Forløbet ledes af en uddannet rygestoprådgiver. Der er evidens og dokumentation for effekt af forebyggende samtaler vedrørende rygning bade i form af korte rad, kortere rådgivende samtaler samt længere forløb, som den danske standard for rygestopkurser, der udbydes af de fleste kommuner. Effekten stiger med længere forløb op til 4 moderover mindst en måned efter rygestopdagen

Nikotinpræparater

Der findes forskellige typer rygestopmedicin, der kan mindske kroppens abstinenssymptomer og gøre det lettere at stoppe med at ryge, og som er godkendt til dette. Læs mere nedenfor.

Alternativ behandling

Der findes en række alternative metoder i forbindelse med rygestop. De mest populære er hypnose og akupunktur. Man kan møde mennesker, som fortæller, at hypnose eller akupunktur har hjulpet dem i forbindelse med deres rygestop. Det er væsentligt at pointere, at metoderne ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenteret til, at Sundhedsstyrelsen kan anbefale disse metoder.

Stoplinien – gratis national telefonrådgivning og overblik over kommunale rygestopforløb (Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet samt Folkesundhed København, Københavns Kommune)

E-kvit – dit digitale stopprogram (Danmarks Apotekerforening, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen)

Xhale – rygestophjælp til unge under 25 år

Pjece: Den lille rygestopguide

Pjece: Hold vægten efter dit rygestop

Opdateret 22 JAN 2021