xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Læs om nikotinprodukter og deres skadevirkninger

Brug af snus, vapes og nikotinposer er farligt for dit barn

 

Nikotin er farligt for dit barn

Snus, snulle, skive, træstamme, puff bar, vape eller daus. Der findes mange måder at tale om nikotinprodukter på. Men selvom slang kan være harmløst, er nikotin farligt. Nikotin kan påvirke den unge hjerne og øge risikoen for angst og depression.

Nikotin har en skadelig indflydelse på udviklingen af den unge hjerne. Forskning peger på, at der er en sammenhæng mellem brug af nikotin og psykisk sygdom som angst, depression og stress. Nikotin er yderst afhængighedsskabende, og det er meget svært at stoppe med at bruge nikotin, når man først er startet.

Flere og flere børn og unge bruger snus, nikotinposer, e-cigaretter og vapes

Det er ulovligt at sælge alle former for nikotin til unge under 18 år, men de seneste år er brugen af nikotinprodukter steget markant blandt børn og unge. Mange udvikler et dagligt eller lejlighedsvist forbrug af nikotin, som fx nikotinposer eller vapes – og flere starter et forbrug, selvom de ikke tidligere har røget cigaretter.

Se filmen herunder og bliv klogere på nikotinprodukter, slang og skadevirkninger.

Unges forbrug af nikotinprodukter i tal

E cigaret

30,4 procent af 15-17-årige i Danmark bruger en form for tobaks- eller nikotinprodukt i 2022

E cigaret med væske

18,2 procent af de 15-17-årige unge bruger nikotinprodukter, som fx vape eller nikotinposer, i 2022

Nikotinposer

Børn og unge, der bruger nikotinprodukter dagligt, har et typisk forbrug på 4-6 poser om dagen – og kan bruge endnu flere til fester og sociale lejligheder

Du har indflydelse på dit barns forbrug af nikotin

Som forælder har du stor indflydelse på dit barns holdning til nikotin. Unge, som taler og laver aftaler med deres forældre om nikotin, er mindre tilbøjelige til at bruge produkterne. Det er derfor vigtigt, at du taler med dit barn om nikotinprodukter for at forebygge, at de starter med at bruge dem og bliver afhængige.

De skadelige virkninger af rygning og tobak er velkendte, men færre kender til de forskellige nikotinprodukter og de helbredsmæssige risici ved at bruge dem. Jo mere du kender til produkterne og nikotins påvirkning på kroppen, jo bedre kan du forme din egen holdning, inden du tager snakken om nikotin med dit barn.

 Læs mere om nikotinprodukter og udviklingen i unges forbrug her

 

Tal med dit barn om nikotin

To ting er vigtige, når du taler med dit barn om nikotin. Viden og holdning.

Inden du starter snakken med dit barn om nikotinprodukter, kan du forberede dig ved at opsøge mere viden om produkterne og deres sundhedsmæssige konsekvenser.

Samtidig er det væsentligt, at du er tydelig omkring din holdning til brugen af nikotin, så dit barn kender dit ståsted.

 Find flere gode råd til livet som forældre med teenagere her

Fem gode råd til dialogen med dit barn:

nummer et

Vær tydelig – så dit barn ikke er i tvivl om, hvad du mener om nikotinprodukter

nummer to

Tal jævnligt med dit barn om nikotinprodukter – men gør det uden løftede pegefingre

nummer tre

Lav en aftale med din teenager om ikke at begynde med at bruge nikotin

nummer fire

Tal med andre forældre om, hvordan I sammen kan opfordre de unge til at forblive nikotinfri

nummer fem

Gør hjemmet nikotinfrit - gem dine egne eller andres produkter med nikotin væk. Lad være med at anvende nikotin, når du er sammen med din teenager

Stoplinjen

Har dit barn brug for hjælp til at slippe nikotinen?

Der findes mange måder at få hjælp til at slippe en nikotinafhængighed. Du kan få telefonrådgivning, forskellige former for onlinehjælp, og du kan få et rygestopforløb gennem din kommune. Forløbet ledes af en uddannet rygestoprådgiver.

Stoplinien tilbyder gratis og anonym telefonisk rådgivning til dig, der er tæt på en teenager, som bruger nikotin. Her kan du få hjælp til, hvordan du bedst hjælper din teenager med at slippe sin afhængighed af nikotin. Dit barn kan også selv ringe eller sms’e til Stoplinien og få rådgivning.

Send en sms med teksten ”Rygestop” eller ”Snusfri” til 1231. Så bliver du ringet op af en rådgiver i løbet af 1-3 hverdage. Du kan også ringe direkte på 80 31 31 31. Telefonerne er åbne:

  • Man-tors.: kl. 10-20
  • Fredag: kl. 10-16

 

 Læs mere om Stopliniens ryge- og nikotinstoptilbud på www.stoplinien.dk

Kampagnematerialer

Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med kampagnen udarbejdet en række materialer som kommuner, skoler og undervisningsinstitutioner, organisationer og foreninger, kan få adgang til, hvis de arbejder i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger indenfor tobaks- og nikotinforebyggelse og -kontrol.