Personer med kronisk sygdom tilbydes vaccination mod influenza og covid-19
Hvis du har en kronisk sygdom som fx kronisk lungesygdom, diabetes eller kronisk lever- og nyresvigt, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza og covid-19, uanset din alder. Er du i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb med influenza eller covid-19 kan du bestille tid fra den 26. september. Bestil tid på vacciner.dk.
Høj alder er den altoverskyggende selvstændige risikofaktor for et alvorligt forløb med covid-19 og influenza. Men nogle personer under 65 år har sygdomme og tilstande, som øger deres risiko for at blive alvorligt syge af covid-19 og influenza.
Kroniske sygdomme og tilstande kan svække immunforsvaret, hvilket bl.a. betyder, at man kan være i øget risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19 og influenza, fordi immunforsvaret ikke virker helt, som det skal.
Kroppens evne til at bekæmpe infektion påvirkes også, og det betyder, at man er i øget risiko for at få komplikationer, som fx lungebetændelse eller et længerevarende og svært sygdomsforløb, hvis man bliver smittet.
Mange, der lever med en sygdom, vil vide, at de er i øget risiko for et alvorligt forløb med influenza eller covid-19, og at de derfor anbefales vaccination.
Hvis du er i tvivl, kan nedenstående skema hjælpe dig:
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at følgende personer under 65 år tilbydes vaccination mod influenza og covid-19:
- Personer med kronisk sygdom, herunder:
- Personer med kroniske lungesygdomme
- Personer med hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk)
- Personer med diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
- Personer med medfødt eller erhvervet immundefekt, fx personer med immunglobulindefekter, organ- eller stamcelletransplantation, kræft i behandling med kemoterapi eller personer i anden immundæmpende behandling
- Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
- Personer med kronisk lever- eller nyresygdom
- Personer med andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med alvorlig reumatologisk sygdom, alvorlig neurologisk sygdom, korttarmssyndrom
- Personer med svær overvægt (BMI>35)
- Personer med andre alvorlige sygdomme eller tilstande, som medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med svær psykisk lidelse, Downs syndrom eller svært misbrug.
- Gravide i 2. eller 3. trimester
- Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt eller børn i øget risiko for alvorlig influenza eller covid-19
Førtidspensionister bliver desuden tilbudt gratis vaccination mod influenza.
Vaccination af børn under 18 år med kronisk sygdom sker efter lægelig vurdering og rådgivning. For covid-19 sker vurderingen altid ved speciallæge i pædiatri. Kun få børn har behov for sæsonvaccination mod covid-19 og/eller influenza.
Spørgsmål og svar om vaccinationer
1. Hvordan bestiller jeg tid til vaccination?
Du kan gå direkte ind på www.vacciner.dk, hvor du har mulighed for at bestille tid på baggrund af en tro- og love erklæring.
Hvis du har brug for hjælp til at bestille tid til vaccination, kan du ringe til din region.
Du finder din regions telefonnummer her:
- Region Nordjylland – Telefon: 97 64 84 63
- Region Midtjylland – Telefon: 70 23 24 15
- Region Syddanmark – Telefon: 70 20 06 60
- Region Sjælland – Telefon: 70 20 42 33
- Region Hovedstaden– Telefon: 38 64 99 01
Hvis du er 18-64 år og anbefales vaccination, fordi du er i øget risiko for et alvorligt forløb, fx på grund af kronisk sygdom, vil du ikke modtage en officiel invitation fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Der bliver dog sendt invitationsbreve til nogle yngre personer med kronisk sygdom, som en del af et forskningsprojekt, der ikke er tilknyttet Sundhedsstyrelsen.
2. Hvornår kan jeg blive vaccineret?
Du kan blive vaccineret fra den 1. oktober 2024 til og med den 20. december 2024.
Du kan roligt blive vaccineret i hele perioden. Er du over 65 år, opfordrer vi dig til at bestille en tid til vaccination på www.vacciner.dk, når du modtager din invitation.
Er der ingen ledige tider, skal du ikke blive bekymret. Fra et sundhedsfagligt perspektiv er det vigtige ikke, at du bliver vaccineret med det samme, men bare at du bliver vaccineret i løbet af perioden frem til den 20. december. Regionerne og Danske Lægers Vaccinations Service lægger løbende nye tider op.
3. Kan jeg få begge vaccinationer samtidig?
Du kan trygt blive vaccineret mod influenza og covid-19 på samme tid. Man må dog ikke blande vaccinerne i samme sprøjte, så du skal have to stik.
4. Er der bivirkninger ved vaccinerne?
Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også vaccinerne mod influenza og covid-19. Nogle får feber, hovedpine eller bliver øm i området, hvor de er blevet vaccineret. Det er helt almindelige bivirkninger, som går over af sig selv.
Det er meget sjældent, at nogen får svære allergiske reaktioner efter vaccination. Hvis du tidligere har reageret med svær allergisk reaktion efter en vaccination eller efter injektion med et andet lægemiddel, bør du tale med en læge, før du bliver vaccineret.
Når Sundhedsstyrelsen vurderer, om en vaccine skal tilbydes til en bestemt målgruppe, er både vaccinens effekt og bivirkninger noget, vi tager højde for i vurderingen.
Det er velkendt og forventet, at covid-19-vaccinerne, ligesom alle andre vacciner og lægemidler, kan give bivirkninger. På baggrund af den eksisterende viden, vurderer Sundsstyrelsen, at effekten af vaccinerne i forhold til at forebygge alvorlig sygdom står mål med risikoen for bivirkninger.
Nogle borgere har efter vaccination mod covid-19 oplevet forskelligartede symptomer og sygdomme, som enten er nyopståede, eller eksisterende symptomer, der er forværret.
Hvis du har mistanke om langvarige bivirkninger efter covid-19 vaccination, kan det være en god ide at tale med en læge om det.
Hvis man oplever at have fået en skade efter vaccination er der mulighed for at søge om erstatning hos Patienterstatningen. Du kan læse mere om Patienterstatningen her.