xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Udredningsret og behandlingsret

Når du er henvist til udredning eller behandling på et hospital, gælder forskellige patientrettigheder – herunder regler for, hvor længe du må vente.

Udredningsretten: Din ret til at blive undersøgt (udredt) hurtigt

Hvis du er indkaldt til undersøgelse (udredning) på et hospital, har du ret til at blive undersøgt og få information om, hvad du fejler eller ikke fejler og om dine muligheder for behandling inden for 30 kalenderdage. Dette kaldes udredningsretten. De 30 dage regnes fra den dato, hvor hospitalet har modtaget din læges henvisning, til den dato hvor du har fået at vide, hvad undersøgelserne viser, og hvad du fejler eller ej.

Der gælder særlige regler for, hvor længe du må vente på undersøgelser, hvis der er mistanke om kræft eller mistanke om særligt udvalgte hjertesygdomme, der skyldes åreforkalkning af hjertets kranspulsårer (forsnævring af de blodkar, der forsyner hjertet med blod). Dette hedder ’Maksimale ventetider’: 

Særlige regler ved kræft og hjertesygdom (maksimale ventetider)

Når hospitalet modtager en henvisning fra din læge eller tandlæge, skal de i god tid vurdere, om det er muligt at tilbyde dig undersøgelse (udredning) inden for de 30 kalenderdage. Senest 8 dage efter hospitalet har modtaget henvisningen, skal hospitalet give dig besked om, hvornår du kan tilbydes undersøgelse.

Hvis hospitalet ikke kan tilbyde dig undersøgelse inden for de 30 kalenderdage, skal hospitalet tilbyde dig, at du kan blive undersøgt på et andet offentligt eller privat hospital / klinik, som hospitalet har aftaler med, inden for de 30 kalenderdage. Dette kaldes udvidet frit sygehusvalg: 

Læs mere om udvidet frit sygehusvalg

Hospitalet skal samtidig udarbejde en udredningsplan til dig. Den skal indeholde en beskrivelse af dit videre forventede forløb og de kommende undersøgelser, som hospitalet mener, at du skal gennemgå.

Udredningsretten gælder ikke, hvis lægen vurderer, at det på grund af din helbredstilstand ikke vil være muligt at afklare, hvad du fejler indenfor 30 dage. Det kan fx være, fordi du fejler andre sygdomme, som der nødvendigvis først skal kontrol over, eller fordi du fx skal have foretaget en undersøgelse, der ikke kan sættes i gang, før lægen har resultatet fra en tidligere undersøgelse.

Hvis du takker nej til en tilbudt tid til undersøgelse, har du ikke krav på at blive udredt inden for de 30 kalenderdage, men hospitalet skal tilbyde dig en ny tid hurtigst muligt.

Behandlingsretten: Din ret til at få hurtig behandling

Hvis du har fået endelig besked om, hvad du fejler, og du tilbydes behandling på et hospital, har du ret til at få behandling inden for 30 kalenderdage. Dette kaldes behandlingsretten. De 30 dage regnes fra den dato, hvor hospitalet enten har modtaget din læges henvisning til behandling eller har informeret dig om, hvad du fejler, og til den dato, hvor du har fået tilbudt behandling.

Der gælder særlige regler for, hvor længe du må vente på behandling, hvis der er mistanke om kræft eller mistanke om særligt udvalgte hjertesygdomme, der skyldes åreforkalkning af hjertets kranspulsårer (forsnævring af de blodkar, der forsyner hjertet med blod). Dette hedder ’Maksimale Ventetider’:

Du kan læse mere om disse regler

Når hospitalet modtager en henvisning fra din læge eller tandlæge, skal de i god tid vurdere, om det er muligt at tilbyde dig behandling inden for de 30 kalenderdage. Senest 8 dage efter hospitalet har modtaget henvisningen, skal hospitalet give dig besked om, hvornår du kan tilbydes behandling.

Hvis hospitalet ikke kan tilbyde dig behandlingen inden for de 30 kalenderdage, skal hospitalet tilbyde dig, at du kan blive behandlet på et andet offentligt eller privat hospital / klinik, som hospitalet har aftaler med, inden for de 30 kalenderdage. Dette kaldes udvidet frit sygehusvalg. 

Behandlingsretten gælder ikke, hvis lægen vurderer, at det på grund af din helbredstilstand ikke vil være muligt at behandle dig indenfor 30 dage. Det kan fx være, fordi du fejler andre sygdomme, som skal stabiliseres, før du kan behandles. Hvis du takker nej til en tilbudt behandlingsdato, har du ikke krav på en anden behandlingsdato inden for de 30 kalenderdage, men hospitalet skal tilbyde dig en dato hurtigst muligt.

Læs mere hos Indenrigs- og Sundhedsministeriet:

Frit sygehusvalg og udredningsret

Ændringer i retten til udvidet frit sygehusvalg

Som følge af regeringens akutplan fra den 23. februar 2023 er der ændret i retten til udvidet frit sygehusvalg for somatisk behandling - fra 30 til 60 dage - hvis man er henvist til sygehusbehandling og udredt i perioden fra den 1. juni 2023 til og med 31. december 2024. Læs mere i  LOV nr 413 af 25. april 2023

Opdateret 14 JUN 2023