xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Den Nationale Kosthåndbog

Fødevarestyrelsen, Kost og Ernæringsforbundet og Sundhedsstyrelsen står bag Den Nationale Kosthåndbog. Den beskriver, hvordan man lever op til De officielle Kostråd, når man laver mad og måltider til mange. Kosthåndbogen er målrettet alle, der enten har ansvaret for, eller arbejder med kosten.

VIDEN OG INSPIRATION 31 DEC 2023

Sundhedsstyrelsen står sammen med Fødevarestyrelsen og Kost og Ernæringsforbundet bag Den Nationale Kosthåndbog. Kosthåndbogen er et digitalt opslagsværk, der beskriver, hvordan man lever op til De officielle Kostråd og gældende anbefalinger, når man laver mad og måltider til mange.

Kosthåndbogen er målrettet alle, der enten har ansvaret for eller arbejder med kosten i institutioner, hvor bespisning indgår som en del af institutionens funktion eller behandling. Den Nationale

Kosthåndbog omsætter ’Anbefalinger for den danske institutionskost’ til konkrete dagskostforslag og valg af fødevarer i praksis. Den udgør derfor et værdifuldt supplement til anbefalingerne og er et vigtigt værktøj i hverdagen for alle, der arbejder med kosten til raske og syge.

Kosthåndbogen er et digitalt opslagsværk: kosthåndbogen.dk



Versioner

  • Version 6: 2023. Revideringen tog udgangspunkt i:
    • Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko, Sundhedsstyrelsen vejledning 2022.
  • Version 5: 2021. Faglig opdatering af udvalgte emner.
  • Version 4: 2019. Faglig opdatering af udvalgte emner.
  • Version 3: 2016. Revideringen tog udgangspunkt i:
    • Anbefalinger for den danske institutionskost, 2015.
    • Vejledning til læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, sygehjælpere og kliniske diætister: Opsporing og behandling af patienter i ernæringsrisiko. Sundhedsstyrelsen 2008.
    • De Nordiske Næringsstofanbefalinger 2012.
  • Version 2: 2010. Revideringen tog udgangspunkt i:
    • Anbefalinger for den danske institutionskost, 2009.
  • Version 1: 2005