Vil I have besøg af Demensrejseholdet?
Det er nu muligt igen at søge om et forløb med Sundhedsstyrelsens Demensrejsehold. Forløbet har fokus på at mindske brugen af antipsykotisk medicin i ældreplejen og henvender sig til kommuner og private aktører, herunder selvejende organisationer.
Demensrejseholdet er blevet forlænget, og det er derfor nu muligt at søge om at få besøg af Demensrejseholdet i perioden 2025-2026. Det første rejseholdsforløb begynder i 1. halvår af 2025, og herefter starter der løbende forløb op i 2. halvår af 2025 samt i 1. halvår af 2026. Der er ansøgningsfrist for at søge om forløb med Demensrejseholdet den 7. oktober 2024.
”I juli kom resultaterne fra den seneste evaluering af Demensrejseholdet, som viste, at forløbet har en positiv indflydelse på medarbejdernes tilgang til mennesker med demens og bidrager til et fald i forbruget af antipsykotisk medicin. Vi oplever, at den faglige nysgerrighed og stolthed er styrket, og at det har en positiv indvirkning på kulturen og samarbejdet – som er med til at øge trivslen hos de ældre borgere med demens. Vi er derfor glade for at kunne fortsætte det gode arbejde nogle år endnu,” siger Kirsten Groth Willesen, programleder i Sundhedsstyrelsen.
Demensrejseholdsforløbene tager afsæt i velafprøvede metoder og erfaringer fra Sundhedsstyrelsens tidligere og nuværende rejsehold. Forløbene har fokus på systematisk arbejde med personcentreret omsorg samt en praksisnær tilgang til læring igennem refleksion, læringsgrupper, beboerkonference og temadage. Et forløb består af ca. 14 dage fordelt på 16-20 uger.
Midlerne til demensrejseholdforløbene kommer via aftalen om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds og arbejdsmarkedsområdet 2024-2026, hvor der er afsat 8,2 mio. kr. til forlængelse af demensrejseholdsindsatsen med fokus på nedbringelse af antipsykotisk medicin. Der vil senere blive udmeldt endnu en pulje til forløb i 2. halvår af 2026.
Læs mere og søg om forløb med Demensrejseholdet:
Demensrejseholdsforløb med fokus på nedbringelse af antipsykotisk medicin - 2025-2026
Hvad er et forløb med Demensrejseholdet?
Demensrejseholdets forløb er for nøglepersoner på plejehjem eller i hjemmeplejen. Det kan fx være relevante ledere, demenskoordinatorer og sygeplejersker. Demensrejseholdet arbejder med de enkelte plejeenheder i ca. 16-20 uger.
Læringsforløbene tager udgangspunkt i jeres konkrete udfordringer i plejen af beboere med demens såvel som organisering og samarbejde om indsatsen.
Evaluering af demensrejseholdet
Sundhedsstyrelsen har gennemført en evaluering af læringsforløbene i 15 plejeenheder, som modtog et forløb i 2023. Den skulle skabe viden om forløbenes virkninger, herunder i forhold til medarbejdernes tilgang til beboerne samt plejeenhedernes faglige kultur og forbrug af antipsykotisk.
Læs Evaluering af Demensrejseholdet