xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Der er konstateret ét tilfælde med abekopper i Danmark

De seneste uger er der i flere europæiske lande konstateret tilfælde af abekopper blandt mennesker. Derfor er det en god idé at huske den gode hygiejne og sikker sex særligt ved rejser.

23 MAJ 2022

Siden den 7. maj er der i flere europæiske lande fundet tilfælde af abekopper, med feber og blærer på kroppen. De bekræftede og mistænkte tilfælde er fundet på tværs af Europa, herunder i Storbritannien, Portugal, Spanien, Holland, Tyskland og Sverige.

Ud fra det nuværende smittebillede er der ikke bekymring for, at sygdommen bliver udbredt i Danmark. Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, men ses kun meget sjældent i Europa.

”Hvis man har været i udlandet eller har haft tæt kontakt til en person, der har været i udlandet, og man efterfølgende bliver syg med udslæt og blærer på kroppen, er det vigtigt at ringe til sin læge for at få det undersøgt. Abekopper giver blærer, der kan minde om dem, der ses ved skoldkopper, men aldersgruppen for de, der er smittede med abekopper i Europa lige nu, er en anden end for skoldkopper. Abekopper ses blandt voksne og fortrinsvis blandt mænd der har sex med mænd”, siger enhedschef Bolette Søborg.

Sygdommen er relativt ukendt her i landet, derfor har sundhedsmyndighederne udarbejdet retningslinjer, så alle i sundhedsvæsenet ved, hvordan de skal håndtere sygdommen. 

”Vi er i tæt samarbejde med de andre sundhedsmyndigheder, så alle er klar over, hvad de skal gøre, hvis de møder personer med symptomer. Sundhedspersonale i hele landet fik i fredags information om, hvilke symptomer de skal være opmærksomme på, hvad de skal bruge af værnemidler, og hvordan de skal indberette sygdommen,” siger Bolette Søborg, og fortsætter:

”Noget tyder på, at smitten især findes blandt mænd, der har sex med mænd. Derfor har vi i sidste uge kontaktet blandt andet AIDS-fondet og LGBT+ Danmark og bedt dem hjælpe os med at få skabt opmærksomhed i de grupper om, at der lige i øjeblikket er særlig grund til at være opmærksom på de gode råd om hygiejne og brug af beskyttelse under samleje”, fortæller Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen følger situationen tæt og følger de overordnede retningslinjer, som kommer fra WHO og EU. Sundhedsstyrelsen er desuden i kontakt med de øvrige europæiske lande og holder øje med deres tiltag på området.

Læs om abekopper

Retningslinjer til sundhedsvæsenet om håndtering af abekopper

Hvad er abekopper?

Abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. Sygdommen er normalt mild, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt.

 

Smitte mellem mennesker sker ved nær kontakt, og abekopper vurderes ikke at være meget smitsomt. Smitten overføres typisk blandt personer, der bor sammen. De nuværende tilfælde i Europa med smitte har primært været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse. Sygdomsforløbene har generelt været milde.