xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hvis du får symptomer på covid-19

Hvis du har symptomer på covid-19 og føler dig syg, anbefales du at blive hjemme, til du er rask igen.

Du behøver som udgangspunkt ikke at blive testet, med mindre der er en særlig sundhedsfaglig grund til det. Det kan være, hvis du er 65 år eller ældre eller af andre årsager er i øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 - det gælder også, hvis du er gravid.

Læs om

1. Hvad er de typiske symptomer på covid-19?

Der skelnes mellem lette symptomer og betydelige symptomer på covid-19:

  • Lette symptomer på covid-19 er symptomer som løbenæse, ’kriller’ i halsen, enkelte host m.v. der typisk vil være forbigående og hvor du ikke føler dig syg.
  • Betydelige symptomer på covid-19 er symptomer som feber, vedvarende hoste og problemer med at trække vejret, hvor du føler dig syg. 

Symptomerne på covid-19 kan variere fra person til person, og man får ikke nødvendigvis alle symptomer. Enkelte symptomer, fx om man har feber eller ej, kan ikke udelukke, at man har covid-19.  

 

2. Hvordan anbefales du at forholde dig ved symptomer på covid-19?

Hvis du får symptomer på covid-19 og føler dig syg, anbefales du at blive hjemme, til du er rask igen. Hvis du har lette symptomer, eksempelvis løbenæse, kriller i halsen, enkelte host mv., men ellers ikke føler dig syg, behøver du ikke at blive hjemme eller blive testet.

Hvis du føler dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, kan du ringe til din egen læge eller vagtlæge/1813.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at du bliver testet, med mindre der er en sundhedsfaglig grund til at blive det eller at du er i målgruppen for tidlig behandling af covid-19. Vi anbefaler at du bliver testet, hvis lægen vurderer, der er behov for at vide, og der er årsag til symptomer, eller hvis du er syg med betydelige symptomer på covid-19, som eksempelvis feber, vedvarende hoste, vejtrækningsproblemer mv., og du er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

Hvis du er i øget risiko, og din test er positiv, bør du kontakte din egen læge hurtigst muligt, da det er din læge, der vurderer, om du kan få tidlig behandling mod covid-19.

Hvis du er bekymret for, om du har covid-19 eller af en anden årsag gerne vil vide det, eksempelvis hvis du bor sammen med en person i øget risiko, kan du overveje at tage en selvtest. Det er også stadig muligt at booke tid til PCR-test i det offentlige testsystem.

Læs mere om lette og betydelige symptomer: 

Hvis du får symptomer på covid-19

Læs mere om, hvordan du anbefales at forholde dig, hvis du er i øget risiko for at alvorligt forløb med covid-19:

Covid-19: Personer i øget risiko

Læs mere om tidlig behandling:

Tidlig behandling

3. Hvornår anbefales du at kontakte din læge?

Du anbefales at ringe til din læge eller vagtlæge:

  • Hvis du føler dig så syg, at du gerne vil tale med en læge
  • Hvis du er bekymret eller i tvivl
  • Hvis du har symptomer på covid-19 og er testet positiv, og du kan være i målgruppen for tidlig behandling 
Afhængigt af hvad lægen vurderer, der er behov for, kan du enten tale med lægen over telefon, video eller i konsultationen. Snak med din læge om, hvad der kan lade sig gøre.
Opdateret 28 NOV 2022