xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Brug af røgfrie nikotinprodukter blandt unge

§RØG - en undersøgelse af forbrug af snus, tyggetobak og nikotinposer

ANALYSER 09 FEB 2022

Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen med det formål at undersøge forbruget af røgfrie nikotinprodukter blandt 15-29-årige i Danmark. Data stammer fra §RØG – en undersøgelse af tobak, adfærd og regler, der udføres af Statens Institut for Folkesundhed, i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Data er indsamlet i perioden 20. september til 10. november 2021. §RØG-undersøgelsen er støttet af TrygFonden.

Brug af røgfrie nikotinprodukter blandt unge: §RØG – en undersøgelse af forbrug af snus, tyggetobak og nikotinposer

Der er 11,4 % af de 15-29-årige, der anvender røgfrie nikotinprodukter. Det vil sige, at mere end hver tiende ung i Danmark bruger røgfrie nikotin enten dagligt eller lejlighedsvist.

Sammenlagt er det næsten 40 % af unge, der enten har prøvet et røgfrit nikotinprodukt eller bruger det. Det er drenge og unge mænd, der har det største forbrug af snuslignende produkter, men undersøgelsen viser, at den største del af stigningen i de sidste 1½ år ses hos piger og unge kvinder, hvor andelen, der bruger de snuslignende produkter, er steget med mere end 50%.

Langt over halvdelen (65,5%) af 15-17-årige fortæller, at de selv køber deres nikotin, selvom det er forbudt at sælge til mindreårige. Det indikerer, at børn og unge har let adgang til afhængighedsskabende og sundhedsskadelige produkter. Produkter, der samtidig sælges med smage, der tiltaler børn og unge.

Overordnet er forbruget af røgfri nikotin blandt 15-29-årige steget fra 13,2 % i 2020 til 15,7 % i 2021 blandt mændene (2,5 procentpoint). Og fra 4,7 % i 2020 til 7,3 % i 2021 blandt kvinderne (2,6 procentpoint). Forbruget blandt mænd er dermed steget 18,9 %, mens det er steget med 55,3 % blandt kvinderne.

Indhold

  1. Baggrund
  2. Materiale og metode
  3. Forbrug af røgfri nikotin
  4. Typer af røgfri nikotin
  5. Karakteristik af unge, der bruger røgfri nikotin
  6. Forbrug af flere produkter
  7. Tilgængelighed

 

Om § RØG

I '§ Røg' følger Statens Institut for Folkesundhed de unges tobaks- og nikotinvaner i perioden 2020 til 2025. Undersøgelsen udføres med udgangspunkt i indsatserne i Regeringens handleplan mod tobak.

 

§RØG – En undersøgelse af tobak, adfærd og regler: Basisrapport 2020 (august 2020) (sst.dk)

 

Brug af røgfri nikotinprodukter blandt unge. §RØG – en undersøgelse af forbrug af snus, tyggetobak og nikotinposer (februar 2022) (sst.dk)

 

Se de øvrige §RØG rapporter hos Statens Institut for Folkesundhed

 

'§ Røg' udføres i samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen, med Sundhedsstyrelsen som observatører.