xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Skoldkopper

Skoldkopper (varicella) er en børnesygdom, der skyldes virus, og som viser sig ved blæredannelse på huden. Helvedesild skyldes også skoldkoppevirus.

Information om skoldkopper

Smitte

Smitte overføres med luftvejssekret eller væske fra blærerne (gælder også helvedesild) via hænder eller genstande eller ved dråber, der hostes eller nyses ud i luften. Sygdommen er meget smitsom. De tørre sårskorper smitter ikke. 

Man kan smitte andre fra 7 dage efter udsættelse for smitte, eller 3 døgn før udslættets frembrud, og til 5 dage efter udslættets frembrud, eller indtil der ikke er fremkommet nye blærer i 2 dage, og blærerne er tørret ind.

Symptomer

Der går typisk 2-3 uger fra man bliver smittet, og indtil man får symptomer. Sygdommen kan begynde med utilpashed og let feber, men udslættet er ofte det første sygdomstegn. Udslættet begynder på kroppen eller i hårbunden og breder sig derefter til ansigt og i mindre grad til arme og ben. Først opstår røde pletter, og i disse dannes små, vandklare blærer, der brister eller tørrer ind og danner sårskorper. I løbet af de første 4-5 dage fremkommer nye blærer, og sygdommen plejer at være overstået efter 1 uge, men skorperne kan være længe om at falde af. Der er ofte ret udtalt kløe, og kradsning kan give infektion i sårene.

Forebyggelse

God hygiejne mindsker risikoen for smitte ved berøring. Det er vigtigt, at barnet vasker hænder og får klippet negle, for at kradsning ikke medfører en bakteriel infektion i blærerne. Børnesår er en hyppig komplikation, men kan begrænses ved at anvende zinkliniment for at tørre blærerne og mindske kløen. 

Det er muligt at vaccinere mod skoldkopper. 

Behandling

Der gives normalt ingen behandling for sygdommen. Zink linement kan bruges mod kløe, og kan købes i håndkøb. 

Komplikationer

Personer med nedsat immunforsvar kan blive svært angrebet. Det gælder personer med hiv-infektion, leukæmi og evt. personer i behandling med immunsupprimerende stoffer. Skoldkoppevirus forbliver i kroppen, efter at sygdommen er overstået og kan på et senere tidspunkt blive årsag til helvedesild. Denne sygdom opstår oftest hos voksne og viser sig ved et smertende udbrud af blærer på et begrænset hudområde. Væske fra disse blærer kan i den første uge efter fremkomsten indeholde virus og forårsage skoldkopper hos personer, der ikke tidligere har haft skoldkopper. Smerterne kan fortsætte i længere tid. Helvedesild forekommer også hos børn. Personer med nedsat immunforsvar kan udvikle meget udbredte udbrud (generaliseret Herpes Zoster). Disse tilfælde behandles bl.a. med antivirale midler.

Opdateret 15 FEB 2023