xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Fåresyge

Fåresyge er en børnesygdom forårsaget af parotitisvirus. Vaccination mod fåresyge indgår i det danske børnevaccinationsprogram.

Før vaccination mod fåresyge blev indført i børnevaccinationsprogrammet var der mange tusind smittede hvert år, og parotitisvirus var den hyppigste årsag til viral meningitis (hjernehindebetændelse som skyldes smitte med virus). I dag er der få tilfælde af sygdommen.

Information om fåresyge

Smitte

Smitten overføres med spyt, som hostes eller nyses ud i luften eller som spredes via hænder eller genstande. Man er smitsom fra fem dage efter, man er blevet smittet, og indtil fem dage efter symptomerne er begyndt.

Symptomer

Sygdommen viser sig som betændelse og hævelse i spytkirtlerne, let feber og utilpashed. Symptomerne svinder oftest inden for en uge. Hos drenge i og efter puberteten kan fåresyge give betændelse i testiklerne, hvilket kan medføre nedsat fertilitet. Sterilitet pga. fåresyge er dog sjælden.

Derudover ses der hos op imod 10 pct. af de smittede en mildere meningitis (hjernehindebetændelse). Til trods for ubehagelige symptomer er det ofte et fredeligt forløb, der kun yderst sjældent efterlader varige mén. Desuden bliver enkelte børn døve på det ene øre.

Vaccination

Vaccination mod fåresyge indgår i børnevaccinationsprogrammet ved 15 måneder og 4 år som en del af en kombinationsvaccination, der også indeholder beskyttelse mod mæslinger og røde hunde.

Læs mere om MFR-vaccination af børn

Læs mere om MFR-vaccination af voksne

Behandling

Da der ikke findes en specifik behandling mod fåresyge, består behandlingen i at lindre symptomer.

Opdateret 21 DEC 2022