xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Børne- og ungdomstandpleje og SCOR

Alle børn og unge under 22 år (født efter den 31. december 2003), der er tilmeldt folkeregistret i kommunen, er omfattet af gratis forebyggende og behandlende børne- og ungdomstandpleje. Optagelse i børne- og ungdomstandplejen sker automatisk ved barnets fødsel og forudsætter ikke tilmelding.

Tandpleje for børn og unge kan tilbydes på offentlige klinikker, hos praktiserende tandlæger og tandplejere, der har indgået aftale med kommunen eller ved en kombination af disse ordninger.

Børn og unge, der ønsker et andet tandplejetilbud end det, kommunalbestyrelsen vederlagsfrit stiller til rådighed, kan vælge at modtage børne- og ungdomstandpleje i privat praksis efter eget valg eller på en anden kommunes tandklinik. Valget gælder det samlede tandplejetilbud, dvs. både det almindelige tandplejetilbud og tilbud om tandregulering, der fortages ved en specialtandlæge i ortodonti (tandregulering). Ved frit valg skal kommunen kontaktes inden påbegyndelse af behandling.

Ved frit valg for børn og unge under 16 år vil kommunen kunne opkræve en egenbetaling på 35 pct. af forældrene. Der vil for forældre til de 16-17-årige og unge på 18 år-21 år derimod ikke kunne opkræves en lignende egenbetaling.

Sundhedsstyrelsens vejledning for omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje angiver principperne for tilbuddets indhold og organisering.

Statistik vedrørende børne- og ungdomstandpleje og SCOR registret

Kommunerne har indtil 2022 hvert år indberettet statistik om børne- og ungdomstandplejen til Danmarks Statistik. Denne indberetning foretages ikke længere. 

Gå til Danmarks Statistik

Kommunerne indberetter hvert år statistik om tandsundheden for børn og unge til Sundhedsstyrelsens Centrale Odontologiske Register (SCOR-registeret), der administreres af Sundhedsdatastyrelsen. De nyeste beregninger fra SCOR-registeret for kommuner, regioner og hele landet findes på esundhed.dk Link: https://www.esundhed.dk/Emner/Tandpleje/Boerne--og-Ungdomspleje

Udvikling i børn og unges tandsundhed

Årligt i perioden 1994-2024

5-årige børn

7-årige børn

 

12-årige børn

15-årige børn

18-årige

 

Udvalgte år i perioden 1972-2021 (historisk udvikling)

7-årige børn

 

12-årige børn

 

15-årige børn

Forklaring til figurerne

De lovmæssige rammer for den kommunale tandpleje er fastsat i medfør af sundhedsloven og bekendtgørelse om tandpleje (tandplejebekendtgørelsen). I henhold til tandplejebekendtgørelsen (§ 34) fastsætter Sundhedsstyrelsen retningslinjer for omfanget af og kravene til den kommunale og regionale tandpleje. Sundhedsstyrelsens Vejledning for omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje, 2023 skal betragtes som en række faglige og administrative bidrag vedrørende udførelsen af de aktiviteter, der er omfattet af loven. 

Bekendtgørelse om tandpleje: Bekendtgørelse om tandpleje

Vejledning om omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje: Vejledning for omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje

PDF version

 

NKR for fastlæggelse af intervaller mellem diagnostiske undersøgelser i tandplejen

Formålet med retningslinjen er at vejlede tandlæger og tandplejere i at tilrettelægge diagnostiske undersøgelser efter individuelt behov på baggrund af en vurdering af patientens aktuelle sygdomsniveau og risikoprofil.

Sundhedsstyrelsen har vurderet at den kliniske retningslinje er gældende. 

Vejledning om anvendelse af tandfyldningsmaterialer

Denne vejledning præciserer den omhu og samvittighedsfuldhed som tandlæger i medfør af autorisationsloven nr. 990 af 18. august 2017 § 17 skal udvise i deres virke ved anvendelse af plastmateriale, glasionomer eller sølvamalgam som fyldningsmateriale i tænder.

 
Opdateret 01 MAR 2024