xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sundheds­styrelsen vil styrke kommunikation til borgere for at forebygge smitte med abekopper

Der er gode muligheder for at forebygge smitte med abekopper. Sundhedsstyrelsen arbejder sammen med en række organisationer på en kommunikationsindsats, der kan hjælpe smittede med at undgå at give smitten videre. Den beskriver også, hvordan man skal forholde sig, hvis man er blevet smittet eller er nær kontakt til en smittet.

02 AUG 2022

Smitten med abekopper stiger i Danmark, hvor vi nu kender 99 tilfælde. Abekopper smitter ved direkte kontakt med den væske fra de små blærer på huden (kopperne). Smitte mellem mennesker sker ikke ved almindelig social omgang, men typisk ved tæt fysisk kontakt fx ved sex, eller hvis man sover i samme seng. Abekopper kan smitte, selvom den smittede kun har en enkelt blære.

Der er gode muligheder for at forebygge abekopper, fordi man først smitter, når man har symptomer. Derfor er det helt afgørende, at man kender til, hvordan man kan beskytte sig selv og andre, så man mindsker risikoen for at blive smittet og smitte andre. Derfor skruer Sundhedsstyrelsen nu op for kommunikationen til borgere:

”Vi har et meget stort fokus på at oplyse om og forebygge abekopper. I denne uge er vi i tæt dialog med både fagpersoner og civilorganisationer for at få bredt informationerne længere ud. Det er vigtigt, at der er lettilgængelig information om, hvordan man selv kan forebygge smitte med abekopper. Der skal også være information om, hvad du selv, og dem du har været tæt sammen med, kan gøre, hvis du er blevet smittet. Vi udvikler sideløbende vores retningslinjer om, hvordan smittede kan isolere sig,” siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

De nuværende tilfælde i Europa med smitte har primært været blandt mænd, som har haft sex med mænd og som har flere forskellige partnere. I begyndelsen skete smitten ofte i forbindelse med rejser, men der er nu også smitte i Danmark. Derfor er det en hjælp, hvis særligt mænd, der har sex med mænd, men også andre seksuelt aktive personer, har kontaktoplysninger på nye partnere, hvis der skal igangsættes smitteopsporing.

”De fleste smittetilfælde er set blandt mænd, der har sex med mænd, og derfor er det vigtigt, at denne gruppe er særligt opmærksomme, hvis de er sammen med nye partnere. Men det skal understreges, at abekopper ikke er en sygdom, der kun kan ramme bestemte målgrupper. Det er en sygdom, alle kan få, hvis de har været i tæt fysisk kontakt med en smittet. Hvis man får mistanke om, at man kan være smittet med abekopper, er det vigtigt, at man undgår tæt kontakt med andre og kontakter sin læge via telefon” siger Helene Probst.

I Danmark anbefales vaccination mod abekopper på nuværende tidspunkt ikke som forebyggende indsats. Vaccination tilbydes til nære kontakter til smittede efter konkret vurdering fra en læge, da det kan forebygge alvorlig sygdom og hjælpe med at mindske symptomerne for den enkelte smittede. Sundhedsstyrelsen er i gang med en vurdering af, om vaccinationsstrategien skal justeres og vil i den kommende uge drøfte dette med eksperter på området.

Sundhedsstyrelsen følger situationen tæt og følger de overordnede retningslinjer, som kommer fra WHO og EU. Sundhedsstyrelsen er desuden i kontakt med de øvrige europæiske lande og holder øje med deres tiltag på området.

Retningslinjer for håndtering af abekopper i Danmark

Læs om abekopper

Symptomer på abekopper

Symptomer på abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med knopper eller blærer på huden, for eksempel i skridtet. Sygdommen er normalt mild, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Sygdommen kan dog være meget generende, særligt ved udslæt i og omkring endetarmen, og kan også give ar, når blærerne heler.