xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Specialkost

Borgere med dysfagi hygger med bløde snacks i Slagelse

Bløde vaniljekranse, æbleskiver og lagkage. Med opskrifter på bløde snacks skaber plejecenter Blomstergården i Slagelse Kommune hygge til eftermiddagskaffen for borgere med tygge- og synkeproblemer. Opskrifter med modificeret konsistens styrker appetitten og vækker smil hos borgerne.

Opdateret 29 NOV 2021

Alle måltider er vigtige i borgernes liv. Det er tilgangen på plejecentret Blomstergården, og det gælder alt fra hovedmåltider til mellemmåltider og snacks.

Plejecentret har derfor bl.a. udviklet særlige snacks og mellemmåltider til borgere med dysfagi. Borgerne kan fx få en særlig æbleskive til jul, ostepops med den rette konsistens til håndboldkampen eller en dysfagi-venlig lagkage til fødselsdagen.

Snacksene og mellemmåltiderne udgør et centralt element i en lang række sociale aktiviteter som fx eftermiddagskaffe, højtider og fødselsdage. Og med de nye snacks og mellemmåltider har plejecentret sørget for, at borgerne med tygge-og/eller synkebesvær kan nyde og spise den samme mad som plejecentrets øvrige borgere.

Mange borgere kan lide de særlige snacks

Personalet oplever, at flere borgere i dag får mad med modificeret konsistens. Det kan skyldes, at det varierede udbud af konsistenstilpassede snacks har skabt en større åbenhed hos borgere med dysfagi for at overgå til den type mad.

En anden årsag kan være, at der er ansat en ergoterapeut, som har systematisk fokus på borgernes spiseevne. Medarbejderne bliver også løbende undervist af plejecentrets ernæringsfaglige leder og af ergoterapeuten i teori og praksis omkring dysfagi. Det skærpede fokus har betydet, at medarbejderne er blevet bedre til at opspore beboere med dysfagi.

Alle beboere skal have samme muligheder

Idéen til de appetitvækkende snacks opstod hos den ernæringsfaglige leder på plejecentret Blomstergården: Hun havde lagt mærke til, at der på plejecentre ofte var et begrænset udbud af hoved- og mellemmåltider til borgere med synke- eller tyggeproblematikker. De fik kun sjældent den samme mad som de øvrige beboere.

Da Blomstergården i 2014 slog dørene op for borgere, skulle det være anderledes: Borgere med dysfagi skulle have samme udbud af snacks og mellemmåltider som de øvrige beboere, så de kunne indgå på lige fod i det sociale fællesskab omkring maden og måltiderne.

Den ernæringsfaglige leder gik derfor sammen med en ernæringsassistent i et ernæringsteam. I teamet udvikler og tilbereder de mad i modificeret konsistens, så alle beboere med særlige behov kan få konsistensmodificerede retter til alle hoved- og mellemmåltider. 

Inddragelse i fællesskabet

Appetitvækkende og konsistenstilpassede snacks og mellemmåltider får borgere med dysfagi med omkring bordet. Det vurderer den ernæringsfaglige leder på plejecentret Blomstergården, der også mener, at de varierede muligheder for borgere med dysfagi bidrager væsentligt til, at alle borgerne deltager i det sociale fællesskab.

”Det er en væsentlig del af vores kultur, at man sidder omkring et kaffebord og spiser et stykke kage sammen med de andre. Det har både det sociale hensyn, men også et ernæringsmæssigt aspekt for småtspisende borgere. De små lækre måltider er jo altid nemme at få spist.”

- Jane Kaae, ernæringsfaglig leder af Plejecenter Blomstergården

Gode råd fra Slagelse Kommune

gode råd

Der findes mange opskrifter på mad med modificeret konsistens på internettet. Plejecentret Blomstergården finder særligt meget inspiration fra Københavns Kommune på hjemmesiden www.synkevenligt.kk.dk og udvikler nye opskrifter med baggrund i inspiration fra siden og borgernes ønsker.