Evaluering af satspuljeprojektet Nedbringelse af tvang i psykiatrien - 2012-2015
Hovedresultater fra satspuljeprojektet 'Nedbringelse af tvang i psykiatrien' fremgår af evalueringsrapporten.
CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, i Region Midtjylland, var på vegne af Sundhedsstyrelsen nationalt sekretariat for det 3-årige satspuljeprojekt om nedbringelse af tvang i psykiatrien juni 2012 til marts 2015.
Projektet var en del af satspuljeaftalen for 2011-2014, hvor et flertal af Folketingets partier aftalte at igangsætte et nyt gennembrudsprojekt for at nedbringe anvendelsen af tvang i psykiatrien.
Projektets formål var at nedbringe anvendelsen af tvang i psykiatrien mest muligt. Samtidig skulle det sikres, at kvaliteten af den tvang, der anvendes, er så høj som muligt set fra et organisatorisk, fagligt og patientoplevet perspektiv. I projektet har de deltagende afsnit haft særlig fokus på at tilbyde patienter aktiviteter under indlæggelse som en måde at nedbringe anvendelsen af tvang.
Alle fem regioner ansøgte om at deltage i projektet. I alt deltog de fem regioner med 34 psykiatriske døgnafsnit – som speciale mæssigt er fordelt på børne- og ungdomspsykiatri, retspsykiatri, gerontologi, almenpsykiatri og andre specialer inden for voksenpsykiatrien.
Den lokale indsats på de 34 deltagende afsnit blev drevet af 30 lokale projektteam. Fem regionale implementeringsgrupper vejledte de lokale team i at afprøve og implementere forbedringstiltag og sprede de succesfulde tiltag til andre afsnit.
Det nationale sekretariat i CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling koordinerede den nationale indsats i samarbejde med de regionale implementeringsgrupper, Sundhedsstyrelsens nationale følgegruppe, en referencegruppe med eksperter og et nationalt brugerpanel.
Projektets hovedresultater fremgår af den endelige evalueringsrapport. Det fremgår bl.a. at:
- antallet af bæltefikseringer pr. måned på de 28 voksenpsykiatriske afsnit er samlet set reduceret med 26% - sammenlignet med en 12 måneders periode før projektet kom rigtigt i gang
- antallet af bæltefikseringsepisoder med anvendelse af fod og/eller håndremme er faldet med 27% på de deltagende 28 voksenpsykiatriske afsnit under et.
- 11% færre voksne patienter blev bæltefikseret i projektperioden – sammenlignet med den forudgående periode
- de bæltefikserede voksne patienter bæltefikseres i gennemsnit færre gange
- fysiske aktiviteter, sansestimulerende aktiviteter, sociale og andre miljøterapeutiske aktiviteter kan bidrage til at nedbringe anvendelsen af tvang
- det er ikke lykkedes alle deltagende afsnit at nedbringe brugen af bæltefiksering
- nogle patienter har brug for en særligt målrettet forebyggende indsats
- ikke alle tvangsepisoder kan forebygges ved at tilbyde indlagte patienter flere aktiviteter
- en systematisk og markant nedbringelse af tvang i psykiatrien forudsætter en kombination af flere tvangsforebyggende tiltag, fx risikovurdering af den enkelt patient, individuelle mestringsanalyser, individuelle angst- og aggressionsplaner, deeskalering, analyser af tvangsepisoder, kompetenceudvikling af personalet, ledelse og/eller andre patientrettede, faglige og organisatoriske tiltag
Evaluering af satspuljeprojektet - Nedbringelse af tvang i psykiatrien - 2012-2015