xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vær nysgerrig, når I taler sammen

Når du som forælder skal tale med din teenager, er det altafgørende for jeres relation, at du viser interesse for dit barns liv.

At vise interesse som forælder handler om at sætte sig ind i, hvad der er interessant for sit barn. Helt konkret kan man undersøge, hvilke serier, film, musik og spil der er populære, men også hvilke emner og værdier, der er aktuelle og vigtige at tale om. Samtidig kan du være nysgerrig på, hvad der foregår i det digitale univers, både når det gælder spil og sociale medier.


”Jeg synes selv, jeg prøver at være interesseret i deres hverdag og følge med i, hvad der foregår og rører sig. Jeg har ikke TikTok, men så kigger man lige lidt over skulderen, når de sidder med iPad’en. De er gode til at forklare, og jeg er god til at stille dumme spørgsmål. Man er nødt til at snakke om noget af det, der fylder hos dem”

Far til dreng på 14 år

Undersøgelse blandt forældre til teenagere, Epinion for Sundhedsstyrelsen 2021

Læs også: Du behøver ikke være ekspert

Det kan være en god idé at spørge direkte ind til det digitale liv. Du må være ydmyg og lade dit barn gøre dig klogere, men sæt dig gerne ind i de unges verden først. Det er en god idé at undgå at være bedrevidende. Det væsentligste er ikke, hvad du selv mener, men derimod at lade dit barn gøre dig klogere på, hvad der rører sig hos de unge.

Det er vigtigt at tage sig tiden til at tale med dit barn i de vigtige teenageår. Det kan også være en god ide at fortælle dit barn, at det hele nok skal gå, uanset hvor svært og forvirrende, det hele kan være.

Det er aldrig for sent

Det er aldrig for sent at etablere tillid. Det er til gengæld vigtigt, at du som forælder tager ansvaret på dine skuldre, taler med dit barn og signalerer, at du har tid til dit barn.

Læs også: Tillid og respekt

Opdateret 24 MAR 2022