xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Variantopdaterede vacciner

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde variantopdaterede mRNA-vacciner i efterårets vaccinationsprogram. Disse er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur. 

De variantopdaterede vacciner er tilpasset den variant, som er den dominerende i samfundet, ligesom vi kender det med influenzavaccinerne.

Du kan læse mere på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

 

Spørgsmål og svar

1. Er den variantopdaterede vaccine den samme slags vaccine, som dem jeg kender fra tidligere?

Den variantopdateret vaccine og de tidligere bygger alle på samme mRNA-teknologi, og de indeholder samme indholdsstoffer som de mRNA-vacciner, vi kender.

2. Hvilke variantopdaterede vacciner anvendes i efterårets program?

Denne sæson anvender vi vacciner, der er opdateret ift. BA.1-varianten og BA.4/BA.5-varianterne. De seneste variantopdaterede vacciner har i løbet af oktober erstattet BA.1-opdaterede vacciner, og der vaccineres nu med BA.4/BA.5-opdaterede vacciner i det nationale vaccinationsprogram.

Sundhedsstyrelsen forventer, at begge opdaterede mRNA-vacciner giver en bedre og bredere beskyttelse end de tidligere vacciner. De variantopdaterede vacciner er ligeså sikre, som de tidligere anvendte mRNA-vacciner.

Den BA.4/BA.5-opdaterede vaccine giver muligvis en lidt bedre effekt på smittespredning end den BA.1-opdaterede vaccine, fordi den matcher den BA.5-variant, der lige nu er den hyppigste variant i Danmark. 

Uanset hvilken vaccine, du tidligere er blevet vaccineret med, kan du nu blive vaccineret med en variantopdateret vaccine. Det betyder fx, at selvom du er vaccineret tre gange med vaccinen Spikevax® fra producenten Moderna, kan du roligt tage imod en variantopdateret Comirnaty® vaccine fra producenten Pfizer-BioNTech, som er den nyeste, mest opdaterede og tilgængelige vaccine.

3. Virker de variantopdaterede vacciner mod smitte?

Formålet med efterårets program er at forebygge alvorlig sygdom, indlæggelse og død. Det ved vi, at mRNA-vaccinerne kan.

Studier har vist, at de nye variantopdaterede vacciner medfører høje niveauer af antistoffer, ikke kun mod tidligere varianter, men også mod omikronvarianten. Derfor er forhåbningen, at de nye vacciner også vil virke forebyggende mod smitte, men det vides ikke med sikkerhed endnu. 

4. Hvilke bivirkninger har vaccinerne?

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også for covid-19-vaccinerne. Generelt er der tale om milde og forbigående bivirkninger, og vi anser vaccinerne for at være meget sikre og veldokumenterede. 

Studier af de variantopdaterede vacciner har vist, at bivirkningerne ikke adskiller sig fra de vacciner, vi tidligere har anvendt i Danmark.  

Milde bivirkninger

De fleste vil opleve smerter, der hvor de er blevet stukket. Øvrige almindelige bivirkninger er fx træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter, kulderystelser, let temperaturstigning samt rødme og hævelse på indstiksstedet. Generelt er der tale om tegn på, at kroppens immunsystem reagerer, som det skal på vaccinen. Hvis du oplever disse kendte og forbigående gener, behøver du ikke kontakte lægen. Er du blandt dem, som ikke oplever bivirkninger, skal du ikke være bekymret for, at vaccinen ikke virker, for det vil den gøre, uanset om du har bivirkninger eller ej.

Fra andre vacciner ved vi, at næsten alle bivirkninger efter vaccination indtræder inden for de første seks uger, efter at man er blevet vaccineret. Det er meget sjældent, at de indtræder senere. Både danske og europæiske lægemiddelmyndigheder overvåger vaccinerne nøje, efter at de er godkendt, både i forhold til hvor godt de virker, og hvor mange bivirkninger, de giver.

Dog er der forskel på, hvor godt immunsystemet hos ældre og yngre reagerer på vacciner. Ældre vil typisk have dårligere reagerende immunsystem, og derfor vil typisk opleve færre bivirkninger.

Sjældne bivirkninger

I sjældne tilfælde kan der ses svære allergiske straksreaktioner (anafylaksi), som blandt andet kan skyldes allergi mod tilsætningsstofferne i vaccinen. Hvis du tidligere har reageret med svær allergisk straksreaktion efter en vaccine eller efter injektion af et lægemiddel, bør du kontakte din læge, før du bliver vaccineret mod covid-19. Hvis du har kendt allergi mod macrogoler/PEG/polyethylen glycol, bør du ikke vaccineres med mRNA-vaccinerne.

5. Har det en betydning, hvilken vaccine jeg tidligere er blevet vaccineret med?

Uanset hvilken vaccine, du tidligere er blevet vaccineret med, kan du nu blive vaccineret med en variantopdateret vaccine. Det betyder fx, at selvom du er vaccineret tre gange med vaccinen Spikevax® fra producenten Moderna, kan du roligt tage imod en variantopdateret Comirnaty® vaccine fra producenten Pfizer-BioNTech, som er den nyeste og mest opdaterede tilgængelige vaccine.

6. Kan jeg selv købe en vaccine mod covid-19?

Fra 15. november 2022 kan borgere, som ikke er omfattet af efterårets vaccinationsprogram, og som derfor ikke tilbydes gratis vaccination mod covid-19, købe en variantopdateret booster-vaccination. Læs mere på coronasmitte.dk/vaccination
Opdateret 01 FEB 2023