xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Booster- vaccination henover sommeren

Henover sommeren og frem til efterårsvaccinationsprogrammet mod covid-19 starter den 1. oktober 2022, er der mulighed for, at personer, som både har en særlig risiko for alvorligt forløb og som samtidig har en risiko for at blive smittet, kan blive tilbudt en booster-vaccination, hvis deres læge vurderer, at der er behov for det. Langt de fleste vil dog fortsat være godt beskyttet af deres tidligere vaccinationer.

Siden januar har særligt sårbare personer, fx personer med svært nedsat immunforsvar, kunne få en booster-vaccination (4. stik), hvis deres sygehuslæge vurderede, at de ville have gavn af den ekstra vaccination. På grund af den stigende smitte med særligt den nye variant BA.5 kan det være relevant for personer i særlig øget risiko at få en booster-vaccination inden vaccinationsprogrammet starter til oktober. 

På denne side kan du læse om, hvem der er i målgruppe for booster-vaccination henover sommeren, og hvordan det foregår.

Spørgsmål og svar om boostervaccinationen henover sommeren

1. Hvem er i målgruppe for booster-vaccination henover sommeren?

Langt de fleste er godt beskyttet af deres tidligere vaccinationer. På grund af den stigende smitte med særligt den nye variant BA.5 kan det være relevant for personer i særlig øget risiko at få en booster-vaccination inden vaccinationsprogrammet starter til oktober.

Booster-vaccination er kun relevant for en afgrænset målgruppe, hvor lægen ud fra en helhedsvurdering vurderer, at en booster-vaccination er en god idé på nuværende tidspunkt. I helhedsvurderingen indgår flere ting: om man har en øget risiko som følge af fx høj alder eller alvorlig sygdom, om det er længe siden, man har fået sin seneste vaccination, og om man er i risiko for at blive smittet, fordi man fx befinder sig et sted med højt smittetryk.

2. Hvordan bliver jeg tilbudt booster-vaccination?

Det er ens læge, der skal lave en lægelig vurdering af, om det er en god idé med en booster-vaccination på nuværende tidspunkt. Du skal derfor snakke med din læge, hvis du mener, at du vil have gavn af en booster-vaccination nu.

Hvis lægen ud fra en konkret vurdering mener, at det er en god idé, vil han/hun henvise dig i systemet og give dig besked. Du modtager ikke en invitation fra Sundhedsstyrelsen i din eBoks/mit.dk.

Når lægen har lavet en henvisning, kan du enten blive vaccineret i de regionale vaccinationscentre, som vi kender fra de seneste år. Du kan i nogle tilfælde også blive vaccineret hos din læge, hvis lægen har mulighed for det.

3. Hvor længe skal der gå siden mit sidste stik?

Der skal gå mindst tre måneder fra dit sidste stik, før du kan blive booster-vaccineret.

Det skal der tages højde for, når lægen vurderer, om booster-vaccination er relevant for dig, for det generelle tilbud om booster-vaccination til alle over 50 år starter den 1. oktober. Og for plejehjemsbeboere, modtagere af hjemmehjælp/hjemmepleje samt personer på 85 år eller ældre starter vaccinationsprogrammet den 15. september.

Så hvis lægen vurderer, at du vil have gavn af et booster-stik allerede nu, er det en god idé at blive vaccineret hurtigt, så du kan blive vaccineret igen til oktober. På den måde opnår du den bedst mulige beskyttelse på de rigtige tidspunkter.

 

4. Hvilken vaccine vil jeg blive tilbudt?

Du vil enten vil blive tilbudt mRNA-vaccinen Comirnaty® eller Spikevax®, som langt de fleste i Danmark allerede er vaccineret med.

Opdateret 22 JUN 2022