xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hvornår anbefales test for covid-19?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig teste i situationer, når det kan have betydning for behandling af covid-19.

Du anbefales at blive testet, hvis du er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 og får symptomer på covid-19.

Hvis du er i øget risiko og tester positiv, kan du være i målgruppen for tidlig behandling af covid-19.

Om test

1. Hvornår anbefales test?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig teste i situationer, hvor et testsvar kan have betydning for behandling af covid-19. Derfor behøver du ikke længere at blive testet, hvis du bor sammen med eller har haft kontakt til en smittet person. Det er derfor ikke nødvendigt at blive testet, hvis du er nær eller øvrig kontakt.

Vi anbefaler, at du bliver testet, hvis du får symptomer på covid-19 og er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Det kan være, hvis du er 65 år eller ældre eller af andre årsager er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 – det gælder også hvis du er gravid. Hvis du er i øget risiko og tester positiv, kan du være i målgruppen for tidlig behandling af covid-19

Du anbefales at blive testet, hvis: 
  • Du har symptomer på covid-19, føler dig syg, og du er samtidig 65 år eller ældre, eller af andre årsager er i øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 - det gælder også hvis du er gravid. Du kan booke tid til PCR-test i et offentligt testcenter på coronaprover.dk eller vælge at tage en hurtigtest (herunder også selvtest). Hvis du er i øget risiko, og din test er positiv, bør du kontakte din egen læge hurtigst muligt, da det er din læge, der vurderer, om du kan få tidlig behandling mod covid-19. Læs nærmere om tidlig behandling her sst.dk/tabletbehandling.  
  • Du har kontaktet en læge på grund af sygdom, og lægen vurderer, der er behov for at vide, hvad der er årsag til symptomerne

Læs mere om hvem der er i øget risiko:

Covid-19: Personer i øget risiko

2. Hvis du har symptomer på covid-19

Hvis du får symptomer på covid-19 og føler dig syg, anbefales du at blive hjemme, til du er rask igen. Hvis du har lette symptomer, eksempelvis løbenæse, kriller i halsen, enkelte host mv., men ellers ikke føler dig syg, behøver du ikke at blive hjemme eller blive testet. Hvis du har lette symptomer kan du ses som vanligt af sundhedsvæsnet, såfremt du ikke er påvist med covid-19.

Hvis du føler dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, kan du ringe til din egen læge eller vagtlæge/1813.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at du bliver testet, med mindre der er en sundhedsfaglig grund til at blive det eller at du er i målgruppen for tidlig behandling af covid-19. Vi anbefaler at du bliver testet, hvis lægen vurderer, der er behov for at vide, og der er årsag til symptomer, eller hvis du er syg med betydelige symptomer på covid-19, som eksempelvis feber, vedvarende hoste, vejtrækningsproblemer mv., og du er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

Hvis du er i øget risiko, og din test er positiv, bør du kontakte din egen læge hurtigst muligt, da det er din læge, der vurderer, om du kan få tidlig behandling mod covid-19.

Hvis du er bekymret for, om du har covid-19 eller af en anden årsag gerne vil vide det, eksempelvis hvis du bor sammen med en person i øget risiko, kan du overveje at tage en selvtest. Det er også stadig muligt at booke tid til PCR-test i det offentlige testsystem.   

Læs mere om lette og betydelige symptomer: 

3. Hvis du får at vide, at du har været i kontakt med en smittet

Du anbefales ikke længere at blive testet, hvis du bor sammen med en smittet person, eller hvis du i anden sammenhæng har haft kontakt til en smittet person, det vil sige, hvis du er det, man tidligere kaldte en nær eller øvrig kontakt. Dette gælder både børn og voksne. 

Opdateret 28 NOV 2022