xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ophævelse af vejledning til hjemmesygepleje­ordninger om behandling af akut allergisk shock med injektion af adrenalin

Notat

NOTATER 26 OKT 2022

26. oktober 2022: På baggrund af faglig udvikling inden for området, er der revideret i fodnoten af notatet. Fodnoten angav tidligere Sundhedsstyrelsens forslag til dosis adrenalin ved allergisk shock på baggrund af uoverensstemmelse mellem de forslag til dosis, der fremgik af de faglige vejledninger Sundhedsstyrelsen henviste til. Da der nu er overensstemmelse mellem disse vejledninger om dosisforslag, vurderes den uddybende tekst i fodnoten overflødig, og teksten i denne er derved blevet forkortet.

Baggrund

Der har siden 2003 været en Vejledning til hjemmesygeplejeordninger om behandling af akut allergisk shock med injektion af adrenalin (VEJ nr 9029 af 08/08/2003).

I 2016 foretog Sundhedsstyrelsen en vurdering af om vejledningen skulle opdateres, da udviklingen blandt andet har betydet at infusion af fx antibiotika oftere foretages udenfor sygehuset end hidtil. Sundhedsstyrelsen besluttede at ophæve vejledningen pr. 1. september 2016.

Vurdering

Sundhedsstyrelsen mener fortsat, at der som udgangspunkt skal være adrenalin rådighed ved injektions- og infusionsbehandling. Sygeplejersker og andre, der af lægen har fået delegeret at give injektions-/ infusionsbehandling, skal have mulighed for straks at kunne behandle med adrenalin ved mistanke om akut allergisk shock. Lægen kan i konkrete tilfælde vurdere, om der er behov for adrenalinberedskab, herunder om dette kan undlades.

Sundhedsstyrelsen vurderer i øvrigt, at de generelle forhold i forbindelse med injektions- og infusions behandling sikres på baggrund af nedenstående:

  • Det antages, at generelle forhold i forbindelse med injektion og infusion af et lægemiddel - herunder observation- er indeholdt i sygeplejerskernes basale uddannelse.
  • Behandling ved mistanke om anafylaksi skal fremgå af lokale instrukser , jf. Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler (VEJ nr 9079 af 12/02/2015)
  • I forbindelse med indgift af specifikke lægemidler bør den ordinerende læge og den udførende sygeplejerske være opmærksomme på at orientere sig i relevante instrukser og vejledninger samt eventuelt det pågældende præparats produktresumé.
  • Reglerne i forhold til delegation skal overholdes, jf. Vejledning om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed) (VEJ nr 115 af 11/12/2009).

 

Versioner

Version 4: 26. oktober 2022

Version 3: 4. juli 2017

Version 2: 22. juni 2017

Version 1: 24. maj 2017