xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Personer, der er krydsvaccineret

Er du vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson og derefter med en mRNA-vaccine, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tager imod tilbuddet om et 3. stik med en mRNA-vaccine. Du kan læse mere om tilbuddet på denne side.

Vaccinerne mod covid-19 er effektive. De giver nogen beskyttelse mod smitte og høj beskyttelse mod alvorlig sygdom og indlæggelse med covid-19. Vi ved dog, at vaccinernes beskyttelse falder over tid. Det er grunden til, at vi anbefaler, at du bliver vaccineret med et 3. stik, da det giver dig en bedre beskyttelse mod at blive alvorligt syg af covid-19, hvis du bliver smittet. Du kan blive vaccineret med et 3. stik, når der er gået 140 dage siden dit 2. stik.

 

Tilbud om et 3. stik

1. Er vaccinerne godkendt til et 3. stik?

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har ikke godkendt, at personer, der er vaccineret med ét stik med vaccinen fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson og ét mRNA-vaccinestik, modtager et 3. stik med en mRNA-vaccine. 

Sundhedsstyrelsen vurderer dog, at det er sikkert og effektivt at tage imod et 3. stik med en mRNA-vaccine, selvom du tidligere er vaccineret med vaccinen fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson. 

2. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er krydsvaccineret og gerne vil have et 3. stik?

Hvis du har et oprettet vaccinationsforløb på vacciner.dk, kan du bestille tid der. Hvis du ikke har modtaget en invitation til vaccination, kan du i stedet møde op på vaccinationsstedet og blive vaccineret, når der er gået 140 dage fra dit andet stik. 

På vaccinationsstedet:

Da der er tale om et tilbud, som ikke er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), foregår vaccinationen på en anden måde end ellers: 
 • Du vil blive mødt af en plakat, der beder dig gøre personalet opmærksom på, at du er krydsvaccineret.
 • Du får udleveret et informationsmateriale om vaccination af krydsvaccinerede, som du får mulighed for at læse på vaccinationsstedet.
 • Vaccinatøren vil herefter tale med dig om vaccinationen, bl.a. om virkning og bivirkninger.
 • Du skal bekræfte (samtykke), at du på baggrund af den information, du har fået, ønsker at tage imod tilbuddet om vaccination.
 • Du kan nu bliver vaccineret.
 • Ligesom alle andre, der bliver vaccineret, skal du blive siddende til observation 15 minutter efter, du er blevet vaccineret.

3. Hvad ved man om at vaccinere med to forskellige vacciner?

I både Danmark og udlandet er der erfaring med at vaccinere personer med to forskellige typer vacciner. Det gælder både personer, som fik 1. stik med vaccinen fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, som blev vaccineret med en mRNA-vaccine ved 2. stik og 3. stik. Vi ved, at disse personer har fået en god beskyttelse mod alvorlig covid-19-sygdom, og der er ikke set bekymrende bivirkninger blandt de mange krydsvaccinerede.

4. Kan jeg få bivirkninger?

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også vaccinerne mod covid-19. Det er dog ikke alle, som bliver ramt af bivirkninger. Der vil mest være tale om milde bivirkninger, som hurtigt går over igen. Det kan være feber eller ømhed dér, hvor du er blevet stukket. Ved dit 3. stik kan du opleve, at de almindelige bivirkninger bliver lidt værre end ved 1. og 2. stik.

Lokale reaktioner:

 • Smerter og rødme på indstiksstedet

Generelle reaktioner:

 • Træthed
 • Hovedpine
 • Muskel- og ledsmerter
 • Kulderystelser
 • Let temperaturstigning

Eksempler på sjældne bivirkinger:

 • Svære allergiske reaktioner
 • Vejrtrækningsbesvær
 • Hududslæt
 • Hævelser i ansigtet

I sjældne tilfælde kan der ses svære allergiske straksreaktioner, som kommer umiddelbart efter, at du er blevet vaccineret. Har du en svær allergi mod f.eks. lægemidler, skal du være opmærk- som på dette, inden du bliver vaccineret. I forbindelse med vaccination mod covid-19 vil der altid være sundhedspersonale klar til at hjælpe.

I meget få tilfælde er der voksne, som har fået hjertemuskelbetændelse (myokarditis) eller hjertehindebetændelse (perikarditis), efter de er blevet vaccineret. Det lyder meget alvorligt, men for langt de fleste vil det forsvinde af sig selv. Det er særligt set hos unge mænd, men også meget sjældent blandt dem. I de meget få tilfælde, hvor der er brug for behandling, er der gode behandlingsmuligheder.

Du bør kontakte din læge, hvis du oplever alvorlige symptomer, efter du er blevet vaccineret. Lægen kan vurdere, om symptomerne skyldes vaccinen og igangsætte behandling, hvis du har brug for det.

Hvis du oplever velkendte og forbigående symptomer efter vaccination, behøver du ikke at kontakte læge.

 

5. Hvilken vaccinetype får jeg tilbudt?

Du vil blive tilbudt den samme vaccinetype, som du fik ved dit 2. stik. Det vil fx sige, at hvis du fik vaccinen fra Moderna ved dit 2. vaccinestik, så vil du blive tilbudt et 3. stik med vaccinen fra Moderna. 

6. Kan jeg få 3. stik, hvis jeg har eller har haft covid-19?

Du kan ikke få 3. stik, mens du har covid-19, men du kan godt få 3. stik, hvis du tidligere har haft covid-19.
 
Jeg har haft covid-19 efter mit 2. stik
Hvis du har haft covid-19 efter dit 2. stik, anbefaler vi, at du venter med at få 3. stik til 1 måned, efter du er blevet rask.
 
Jeg venter på svar fra en test for covid-19 pga. mistanke om smitte
Du kan godt blive revaccineret selvom du venter svar på en covid-19 test. Hvis du er i isolation skal du vente med at blive revaccineret indtil din isolation er ophævet. Du skal også vente med at blive revaccineret, hvis du har symptomer der kunne være covid-19.
 
Jeg venter på svar fra en test uden mistanke om smitte med covid-19
Hvis du er blevet testet for covid-19, uden at have mistanke om at være smittet, fx hvis du bliver testet rutinemæssigt på arbejde eller i forbindelse med en rejse eller lignende, hvor der kræves en negativ test, så kan du godt blive revaccineret, mens du venter på svar.
 

7. Er jeg nu garanteret at kunne rejse ind i andre lande?

Indrejsekrav i andre lande varierer og kan løbende ændre sig. Det er op til de enkelte lande at fastsætte indrejserestriktioner og beslutte hvilke vaccinationsforløb, der anerkendes som et færdiggjort regime, herunder også hvorvidt 2. dosis med en af mRNA-vaccinerne skal være givet inden for et vist interval. Man bør derfor altid tjekke Man bør derfor altid tjekke indrejsereglerne for det land, som man ønsker at rejse til.

Opdateret 26 APR 2022