xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Mæslinger hos voksne

Mæslinger er én af de mest smitsomme sygdomme, vi kender. Alle kan blive smittet og syge, men voksne bliver ofte mere syge end børn. I Danmark bliver børn tilbudt vaccination mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR-vaccination) som del af det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinationen giver beskyttelse mod at blive syg med mæslinger hele livet.

Er du ikke vaccineret, eller har du ikke haft mæslinger?

Hvis man ikke er blevet vaccineret mod mæslinger eller har haft sygdommen, kan både børn og voksne gratis blive vaccineret.

Kontakt din læge, hvis du vil bestille tid til vaccination.

Hvad er symptomerne på mæslinger?

Hvis man bliver smittet med mæslinger, vil man oftest blive forkølet, få høj feber, føle sig utilpas, hoste og have røde og irriterede øjne. Efter ca. 3-4 dage får man et rødt/lyserødt udslæt, som breder sig til hele kroppen.

De fleste bliver helt raske efter at have været syge. Men mæslinger giver ofte følgesygdomme som mellemørebetændelse og lungebetændelse.

I sjældne tilfælde kan mæslinger give hjernebetændelse, der kan medføre varig hjerneskade og i værste fald dødsfald.

Sygdommen varer ca. 1-2 uger. Når der er gået mere end 4 dage, fra man har fået udslæt, kan man komme i institution/skole/på arbejde igen, hvis man føler sig rask.

Hvis feberen ikke falder nogle dage efter, at man har fået udslæt, eller hvis man stadig føler sig utilpas eller er bekymret, skal man kontakte sin læge.

Kan jeg blive behandlet mod mæslinger?

Der findes ikke nogen behandling mod mæslinger, men man kan lindre de symptomer, man får.

Tal med din læge, hvis du tror, du kan være blevet smittet med mæslinger. I nogle tilfælde kan der gives forebyggende behandling før du bliver syg.

Bliv vaccineret, hvis du skal ud at rejse

I Danmark er antallet af personer, der bliver smittet med mæslinger, lavt. Det skyldes, at langt de fleste bliver vaccineret mod mæslinger. Men i Europa og i resten af verden er der fortsat en høj forekomst af mæslinger og risikoen for at blive smittet er større end i Danmark. Derfor er det vigtigt, at du og dit barn er vaccineret, hvis I skal ud at rejse.

Kontakt din læge, hvis du vil bestille tid til vaccination

Opdateret 01 MAR 2024