xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Kønskarakteristika

Sundhedsstyrelsen arbejder for, at personer med variationer i kønskarakteristika modtager en ensartet behandling af højeste internationale kvalitet i det danske sundhedsvæsen.

Tilstande med variationer i kønskarakteristika er en række tilstande med variationer i kønskromosomers antal, kønskirtler og kønshormoners dannelse og funktion samt i meget sjældne tilfælde de ydre kønsorganers anatomi. De oftest forekommende variationer er Turner syndrom for piger og Klinefelter syndrom for drenge.

Der er tale om sjældent forekommende tilstande, og det er derfor afgørende, at udredningen og behandlingen organiseres på en måde, der sikrer behandling af høj kvalitet i hele landet. I Danmark er dette område samlet på få, højtspecialiserede centre (jf. Sundhedsstyrelsens specialeplan).
 
Sundhedsstyrelsens specialeplan

Sundhedsstyrelsen understøtter således sundhedsvæsenets tilbud til personer med variationer i kønskarakteristika ved at tilrettelægge, hvilke sygehuse der må varetage den højt specialiserede behandling, og ved at sætte rammerne for samarbejdet både på det enkelte sygehus og nationalt.

Læs mere om variationer i kønskarakteristika

Opdateret 12 APR 2021