xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Tilsyn på ældreområdet

Det er Ældretilsynet, som fører tilsyn med kvaliteten i helhedsplejen. Her kan du få mere at vide om Ældretilsynets opgaver, vurderingskriterier og samtilsyn.

Det er Ældretilsynets opgave at føre tilsyn med kvaliteten i den nye helhedspleje og at rådgive og bistå jer som plejeenhed i henhold til ældretilsynsloven og ældretilsynsbekendtgørelsen. Tilsynet omfatter alle typer af leverandører, der leverer helhedspleje – både kommunale og private leverandører – som er registreret i plejeoversigten.

Ældretilsynets omdrejningspunkt er at støtte plejeenhederne i at sikre kvalitet i helhedsplejen med udgangspunkt i ældrelovens tre bærende værdier:

  1. Den ældres selvbestemmelse
  2. Tillid til medarbejderne og den borgernære ledelse
  3. Et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfundet

Ældretilsynet har fokus på dialog og læring, så I som plejeenhed i højere grad er i stand til at sikre og udvikle kvaliteten i helhedsplejen.


Er I omfattet af ældretilsynsloven?

Følgende kommunale og private plejeenheder og leverandører, som er registreret i plejeoversigten, er omfattet af ældretilsynsloven:

  • Plejehjem m.v., jf. § 47 i ældreloven.
  • Plejeboligbebyggelser, jf. lov om almene boliger m.v.
  • Plejeboligbebyggelser, jf. lov om boliger for ældre og personer med handicap.
  • Friplejeboligbebyggelser, jf. lov om friplejeboliger.
  • Andre, tilsvarende boligenheder, herunder midlertidige pladser, hvor hjælpen udgår fra servicearealer, og der er tilknyttet fast personale.
  • Kommunale og private leverandører, der leverer tilbud i borgernes eget hjem, jf. § 10 i ældreloven.

Se nærmere på ældretilsynsloven

Vurderingskoncept – til tilsyn og til inspiration

Ældretilsynet vurderer kvaliteten i helhedsplejen med afsæt i et vurderingskoncept, som bygger på ældrelovens tre værdier. For hver værdi er der opstillet en række kvalitetsmarkører, som afspejler henholdsvis den faglige, borgeroplevede og organisatoriske aspekter af kvalitet. En markør kan fx handle om, at det er vigtigt at sikre en god og sammenhængende pleje, så borgeren oplever stabilitet og forudsigelighed. For at opnå dette skal plejen planlægges systematisk med fokus på kontinuitet.

Vurderingskonceptet kan også fungere som et redskab til det løbende kvalitetsarbejde i jeres plejeenhed eller organisation. Brug det fx som inspiration til implementeringen af ældreloven i praksis og til arbejdet med kvalitetsudvikling og forbedringer. I kan fx bruge vurderingskonceptet til at evaluere jeres plejeenhed med henblik på at identificere styrker og forbedringsområder.

Der er desuden udgivet to håndbøger om tilsyn – én til plejeenhederne og én til tilsynskonsulenterne. Håndbogen til plejeenhederne har til formål at være en guide og et opslagsværk til hjælp for den daglige praksis for at understøtte arbejdet med at sikre kvalitet i helhedsplejen og i omsætningen af lov om ældretilsyn.

Håndbogen til tilsynskonsulenterne vejleder og inspirerer til udførelsen af ældretilsynets opgaver, herunder varetagelsen af rådgivning og sparring samt tilsynet med helhedsplejens kvalitet. Se håndbøgerne herunder.

Se ældretilsynsbekendtgørelsen inkl. vurderingskoncept (bilag 2)

Håndbøger (Link er på vej)

Samtilsyn

Samtilsyn er en særlig form for tilsyn, hvor flere tilsynsmyndigheder gennemfører tilsyn på samme tid i visse typer af enheder som fx plejehjem, plejeboligbebyggelser og friplejeboligbebyggelser. Det kræver dog, at mindst to af myndighederne har udtaget den samme enhed til tilsyn i det samme kalenderår.

Formålet med samtilsyn er at reducere jeres tidsforbrug på tilsyn i plejeenhederne. Samtidig gør det tilsynet mere koordineret og helhedsorienteret, og det skulle gerne opleves som fagligt meningsfuldt og sammenhængende af både borgere og jer som personale på plejehjem.

De myndigheder, der indgår i samtilsynsordningen og dermed har mulighed for at gennemføre deres tilsyn som samtilsyn, er:

  • Ældretilsynet
  • Styrelsen for Patientsikkerheds sundhedsfaglige tilsyn
  • Arbejdstilsynet
Opdateret 16 JUN 2025