xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Meningsfuld dokumentation

Hvordan bliver dokumentationen i ældreplejen mere meningsfuld? Det spørgsmål er flere initiativer i gang med at kaste lys over.

Du ved det, hvis du selv arbejder på ældreområdet: Medarbejdere i ældreplejen bruger ofte tid på at dokumentere. Dokumentationen gør det muligt at dele viden om borgerne mellem vagtlag og medarbejderne omkring borgeren og er afgørende for, at I som medarbejdere kan give den rette pleje og omsorg.

Men hvordan skaber man en god balance mellem dokumentationsopgaven og kerneopgaven? Og hvordan sikrer man, at dokumentationen opleves som en meningsfuld del af hverdagen?

Videnscenter for ældrepleje har i samarbejde med Rambøll undersøgt, hvordan ni kommuner arbejder med at forenkle og kvalificere dokumentationspraksis. Samtidig bidrager et nationalt partnerskab til at udvikle principper og løsninger, der skal understøtte bedre og mindre dokumentation i ældreplejen. Læs om begge dele nedenfor.

Undersøgelse om meningsfuld dokumentation i ældreplejen

Undersøgelsen fra de ni kommuner konkluderer, at det kan lade sig gøre at forenkle arbejdsgange og dokumentationskrav samt at tilpasse dokumentationen til lokale forhold. Den konkluderer også, at det er muligt at skabe bedre og mere meningsfuld dokumentation, der giver medarbejderne mere tid til den nære pleje og omsorg.

Fire hovedpointer fra rapporten:

  • Forenklede arbejdsgange for dokumentation giver mere tid til den nære pleje og omsorg, bedre muligheder for tværfaglige drøftelser og en dokumentationspraksis, der i højere grad sker i samarbejde med borgerne.
  • Dokumentationen bliver mere retvisende og fagligt relevant, når medarbejderne mødes systematisk på tværs af faggrupper for at drøfte dokumentationen. Det skaber desuden sammenhæng i opgaveløsning, der kan komme både medarbejde og borgere til gode.
  • Medarbejdernes medejerskab er afgørende for at opnå de mest hensigtsmæssige resultater, når det kommer til nytænkning af dokumentation og dokumentationspraksis.
  • Medarbejderne skal støttes i, at dokumentation hviler på tillid, læring og faglighed.

Rapporten henvender sig til alle på ældreområdet med interesse for dokumentation, men den er især målrettet lokale beslutningstagere, kvalitets- og udviklingskonsulenter samt ledere i kommunerne.

Hent undersøgelsen og de ni initiativbeskrivelser

Opdateret 16 JUN 2025